03.01.2019 Zaujímavosti

Chováte prasiatko a chystáte sa na zabíjačku? Ministerstvo varuje pred pokutami.

ilustračné foto

Drobnochovatelia, ktorí vlastnia čo i len jedno prasiatko, sa po novom musia zaregistrovať na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe SR (RVPS). Nie je to však jediná povinnosť, ktorá sa viaže k domácemu chovu ošípaných.

Tak ako vo veľkochovoch, aj v domácich podmienkach zviera nesmie byť pred porazením vystavené utrpeniu, strachu a trvalej bolesti. K usmrteniu musí dôjsť citlivým spôsobom. Zabíjanie zvierat pre súkromnú domácu spotrebu a podmienky, ktoré je potrebné dodržať pri domácej zabíjačke, upravuje Zákon o veterinárnej starostlivosti. Chovateľom ošípaných ukladá povinnosť ohlásiť zabíjačku miestne príslušnej RVPS, telefonicky, mailom, písomne alebo faxom aspoň jeden pracovný deň vopred do 15:00 hodiny.



"RVPS preveruje, či ošípané nie je nakazené svalovcom, ktorý môže u ľudí vyvolať vážne zdravotné komplikácie. Testovanie vzoriek sa vykonáva v okresoch na základe vyhodnotenia rizika – pozitívnych nálezov u divo žijúcej zveri za príslušný kalendárny rok. Náklady na laboratórne testy vzoriek ošípaných v týchto okresoch sú hradené štátom. Ostatní chovatelia si ich môžu dať spraviť dobrovoľne na vlastné náklady,"
uviedol pre Gipsy Television
Vladimír Machalík, hovorca ministerstva pôdohospodárstva.

Najväčšie riziko striehne v domácej klobáse!

Najväčšie riziko striehne v tradične vyrábanej domácej klobáse,, ktorá je zaúdená studeným dymom. Takto tepelne neopracovaný produkt je podľa odborníkov živnou pôdou pre svalovca. Pôvodcu nákazlivého ochorenia spoľahlivo zlikviduje tepelná úprava alebo zmrazenie zabíjačkových produktov.


Vzorky určené na testovanie odoberá samotný chovateľ, a to z bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti vo veľkosti lieskového orecha. Každú zabalí samostatne do mikroténového vrecúška alebo nepremokavého materiálu a uloží ich do chladničky, nie mrazničky. K vzorkám priloží chovateľ vypísaný sprievodný list. Takto ich doručí na miesto zvozu vzoriek zriadeného príslušnou RVPS.

Produkty domácej zabíjačky, teda mäso a orgány, sú určené len na súkromnú domácu spotrebu a nemožno ich ponúkať na predaj. Vylúčené sú aj z verejných podujatí typu „Zabíjačkové slávnosti“, kde sa môže predávať alebo ponúkať iba mäso a vnútornosti pochádzajúce zo schváleného bitúnku, resp. z rozrábkarne.

"Za porušenie zákona hrozí pokuta vo výške 400 až 1 000 eur. S peňažnou sankciou musia počítať aj v prípade, ak domácu zabíjačku neohlásia najmenej jeden pracovný deň vopred miestne príslušnej RVPS a tiež v prípade nedodržania požiadaviek pohody zvierat a požiadaviek na sústreďovanie a neškodné odstraňovanie živočíšnych vedľajších produktov," dodal Machalík.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.