22.04.2020 Zaujímavosti

Británia začne od štvrtka na ľuďoch testovať vakcínu na koronavírus.

Británia začne vo štvrtok na ľuďoch klinicky testovať novú vakcínu na koronavírus SARS-CoV-2, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity. Oznámil to na utorňajšom tlačovom brífingu britský minister zdravotníctva Matt Hancock, píše spravodajská stanica BBC.

Hancock zdôraznil, že najlepší spôsob, ako poraziť koronavírus, je pomocou účinnej vakcíny. Ako ďalej uviedol, ide pritom a metódu pokusu a omylu, avšak Británia stojí podľa jeho slov na čele globálneho úsilia a do vyvinutia vakcíny investovala viac financií než iné krajiny.

Testovanie bude prebiehať okrem Oxfordu aj na univerzite Imperial College London. Obe inštitúcie dostanú od britskej vlády príspevok najmenej ďalších 20 miliónov libier. "Oba tieto sľubné projekty rýchlo napredujú a vedcom, ktorí ich vedú, som povedal, že urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ich podporili," vyhlásil Hancock.



Policajti kontrolujú auto pred vstupom do areálu, kde sídli britský parlament v Londýne. Obmedzenie pohybu, ktoré má spomaliť šírenie nového koronavírusu, zostane v Británii v platnosti ešte najmenej tri týždne.

Tím výskumníkov na Oxfordskej univerzite začne s produkciou vakcíny ešte pred ukončením testovania a do septembra chce pripraviť zásielku s miliónom vakcín, napísala stanica Sky News.

V nemocniciach v Británii pribudlo v utorok ďalších 823 úmrtí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 17.337.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.