09.04.2020 Zaujímavosti

BRAZÍLIA: Koronavírus sa dostal do domorodej komunity Janomamov.

Brazílske úrady ohlásili prvý prípad koronavírusového ochorenia COVID-19 medzi domorodým kmeňom Janomamov, ktorý žije v amazonskom dažďovom pralese na hraniciach Brazílie a Venezuely. Tento kmeň je známy svojou odľahlosťou a zraniteľnosťou voči cudzím ochoreniam.

"Dnes sme potvrdili prvý prípad ochorenia COVID-19 medzi Janomammi, čo je veľmi znepokojujúce. Pri domorodých komunitách musíme byť trojnásobne obozretní, najmä pri tých, ktorých členovia majú iba veľmi obmedzený kontakt s okolitým svetom," vyhlásil brazílsky minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta, ktorého vo štvrtok citovala tlačová agentúra AFP.

Infikovaným Janomamom je 15-ročný chlapec, ktorého liečia na jednotke intenzívnej starostlivosti v meste Boa Vista, metropole severobrazílskeho štátu Roraima.

Brazília doteraz potvrdila najmenej sedem prípadov nákazy novým druhom koronavírusu medzi domorodým obyvateľstvom. Vôbec prvým bola 20-ročná žena z etnickej skupiny Kokama, u ktorej sa nákaza objavila pred týždňom.

V Brazílii žije podľa odhadov 800.000 indiánskych domorodcov z viac než 300 etnických skupín. Janomamov je zhruba 27.000. Tento kmeň, ktorý bol izolovaný od vonkajšieho sveta až do polovice 20. storočia, zdecimovali v 70. rokoch epidémie osýpok a malárie.

Domorodí obyvatelia amazonského dažďového pralesa sú obzvlášť zraniteľní voči importovaným chorobám, pretože sú historicky izolovaní od patogénov, na ktoré si väčšina sveta vyvinula imunitu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.