Bratislava, 02.03.2015 Zaujímavosti

Bratislava bude aj tento rok hostiť rómskych umelcov z viacerých krajín sveta

Najväčší rómsky festival, ktorý sa na Slovensku organizuje od roku 2008 bude opäť hostiť Bratislava. Zisťovali sme na čo sa môžu tešiť navštevníci Gypsy Festu.

Gypsy Fest sa za 8 rokov vyprofiloval na prestížne podujatie. Každý rok ho podporujú známe osobnosti, ktoré sa aj reálne podieľajú na samotnom programe festivalu. "Veľmi nám tým pomáhajú, pretože vďaka nim sa o pozitívnych rómskych vzoroch dozvie oveľa viac ľudí z majoritnej spoločnosti," povedal pre Gipsy Television Jozef Šivák, riaditeľ festivalu. 

Na festivale počas šiedmych rokov vystúpili umelci z Indie, Brazílie, Argentíny, Španielska, Švédska, Nemecka, Macedónska, Srbska, Rumunska, Bulharska, Ukrajiny, Poľska, Maďarska, Rakúska, Česka a Slovenska.

Gypsy Fest je jediným rómskym festivalom na Slovensku, ktorý mediálne pokrývajú všetky celoplošné televízie a  najčítanejšie denníky. O festivale už informovala aj prestížna spravodajská televízia CNN.


Gypsy Fest 2015 bude výnimočný

8. ročník Gypsy Festu sa uskutočí Bratislave, už tradične v auguste. Organizátori sľubujú, že aj tento rok prinesú do hlavného mesta len tých najlepších rómskych umelcov. "Mená headlinerov zatiaľ neprezradíme. Návštevníkom, ale môžeme sľúbiť, že tohtoročný Gypsy Fest bude extrémne temperamentný, ohnivý a exkluzívny," povedal Šivák. Podľa našich informácií by do Bratislavy mal prísť celosvetovo uznávaný spevák Ricardo Kwiek.  

Nebude chýbať rómsko-nerómska svadba

Rekonštrukcia rómsko-nerómskej svadby mala byť súčasťou Gypsy Festu už vlani. Pre technické problémy ju, ale organizátori museli zrušiť. "Keďže sme mali málo finančných prostriedkov, nedokázali sme zaplatiť všetky výdavky s tým spojené. Je to náš večný problém. Takmer každý rok ideme do mínusu," vysvetlil Šivák.  Návštevníci sa môžu tešiť aj na divadelný workshop, koncerty, pestrofarebné defilé a na záverečný galaprogram. 

Gypsy Fest bojuje o prežitie

Najväčší rómsky festival na Slovensku je financovaný z vlastných peňazí občianskeho združenia Roma Production, sponzorov a z programu Kultúra národnostných menšín, ktorý spadá pod Úrad vlády. "Nadviazať dlhodobú spoluprácu s komerčným sponzorom je priam nemožné a to aj napriek tomu, že Gypsy Fest je určený nerómskemu divákovi a má veľkú mediálnu kampaň. Preto nám každý rok hádže záchranné koleso Úrad splnomocnenca pre národnostné menšiny," vysvetlil Jozef Šivák.  

Podobný problém malo v minulosti aj české Khamoro. Organizátori rovnako začali dostávať nízke dotácie, čím bola ohrozená kontinuita dlhoročného podujatia. Aktivisti sa preto spojili a spustili masívnu petíciu. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.