16.05.2020 Zaujímavosti

Baziliku sv. Petra vo Vatikáne otvoria pre návštevníkov.

Bazilika sv. Petra vo Vatikáne sa v pondelok po dvoch mesiacoch opäť otvorí pre návštevníkov. Svätá stolica to oznámila v piatok.

Najväčší katolícky kostol na svete už pracovníci kompletne vydezinfikovali. Ľuďom, ktorí sa zúčastnia na omšiach v Bazilike sv. Petra a ďalších pápežských bazilikách v Ríme, budú merať telesnú teplotu. Takisto budú povinní dodržiavať odstup jeden od druhého a nosiť rúško alebo inú ochranu tváre.

Verejné bohoslužby v talianskych kostoloch obnovia na budúci týždeň v pondelok, avšak za prísnych podmienok, ktoré sú uvedené v protokole podpísanom talianskou konferenciou biskupov a vládou. Vo Vatikáne platili počas pandémie koronavírusu rovnaké opatrenia ako v Taliansku.

Bazilika sv. Petra je zatvorená od 10. marca, keď talianska vláda zaviedla plošné obmedzenie pohybu. Počas týchto obmedzení slúžil pápež František ranné omše v prázdnej bazilike, ktoré v priamom prenose sledovalo vyše 1,5 milióna ľudí.

Predpokladá sa, že všetky pápežské baziliky budú nasledovať odporúčanie talianskej vlády, ktoré limituje počet veriacich v uzavretých priestoroch na 200.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.