WASHINGTON: Helsinská komisia žiada Slovensko, aby viedla dialóg so sterilizovanými rómkami

ilustračné foto AP

Washington 20. decembra 2011 (Gipsy Television/ Katarína MRŇOVÁ) - Komisia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, tiež známa ako Helsinská komisia, ktorá je nezávislou agentúrou vlády USA žiada dosluhujúcu vládu, aby viedla dialóg s rómkami, ktoré boli údajne strelizované. Gipsy Television o tom informovala Erika B. Schlager z Komisie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Európsky súd pre ľudské práva v rozhodnutí z 8. novembra dospel k záveru, že sterilizácia rómskej ženy z augusta 2000 bola realizovaná bez toho, aby o nej vedela dotknutá osoba. "Strelizácia bola nehumánna a porušila tretí a ôsmi článok konvencie o ľudských právach. Súd však nedospel k záveru či bola sterilizácia aj rasovou diskrimináciou. Exitujú aj ďalšie podobné prípady, ktoré čakajú na vyriešenie pred európskym súdom pre ľudské práva," uviedla Erika B. Schlager z Komisie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

 

"Vítame rozhodnutie súdu a berieme na vedomie, že slovenská vláda upovedomila Európsky súd pre ľudské práva a vyjadrila na prípadom poľutovanie. Taktiež sme zistili, že slovenská vláda vyhlásila, že v súčasnosti už má legislatívu na to, aby zabránila opakovaniu podobných prípadov v budúcnosti. Apelujeme na Slovenskú vládu, aby začala viesť dialóg s tými, ktorých sa sterilizácie dotkli a vyjadrila im ľútosť nad tým čo sa im
stalo," Erika B. Schlager.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.