VATIKÁN: Benedikt XVI. ako prvý pápež prijal Rómov na audiencii

foto AP

Vatikán 13. júna 2011 (TASR) - Pápež Benedikt XVI. vo Vatikáne prijal dve tisícky Rómov na vôbec prvej pápežskej audiencii pre príslušníkov tejto etnickej skupiny. Pápež podľa agentúry AP odsúdil prenasledovanie Rómov počas druhej svetovej vojny a vyzval Európu, aby ukončila stáročia vyčleňovania Rómov.



 

príhovor Pápeža Benedikta XVI.

"Vaša história je zložitá, a v niektorých obdobiach bolestná," povedal Benedikt. "Ste národ, ktorý v minulých storočiach nikdy nezastával nacionalistické ideológie, nikdy nechcel vlastniť územie alebo vládnuť iným národom. Zostali ste bez vlasti a za váš domov ste považovali celý (európsky) kontinent," dodal s tým, že Rómovia stáročia poznali "trpký pocit, že nie sú vítaní."


Benedikt v príhovore zaspomínal, ako sa v roku 2006 počas púte do Poľska v Osvienčime modlil pred tabuľou, ktorá pripomína rómske obete nacistického vyvražďovania. "Táto dráma stále zostáva takmer nepovšimnutá a je ťažké zmerať jej rozsah," povedal pápež. Stretnutie sa začalo vystúpením štyroch Rómov, ktorí pápežovi opísali svoj spôsob života. Benedikt poznamenal, že mnohí Rómovia už nie sú kočovníci, "ale hľadajú stabilitu s novými očakávaniami," vrátane dôstojného ubytovania a vzdelania pre svoje deti. Pápež vyzval európske inštitúcie, aby boli Rómom nápomocné na ich ceste za lepším životom.


Otázka, či Rómov integrovať alebo nie, vyvoláva v Európe rôzne názory. Starosta Ríma sľúbil, že zruší neschválené tábory a osady na okraji mesta. Časť už zbúrali a obyvatelia si museli hľadať prístrešie inde.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.