USA: Dzurinda v New Yorku aj o rómskej otázke

ilustračné foto Gipsy Television

New York 22. septembra 2010 (TASR) - Rómska problematika rezonovala na stretnutí ministra zahraničných vecí SR Mikuláša Dzurindu s generálnym tajomníkom Rady Európy (RE) Thorbjörnom Jaglandom v New Yorku.

Dzurinda je v New Yorku v rámci prebiehajúcej návštevy delegácie prezidenta SR Ivana Gašparoviča na 65. Valnom zhromaždení OSN OSN. Ako dnes uviedol šéf slovenskej diplomacie v rozhovore pre TASR, bola to "veľmi dobrá debata", počas ktorej Jagland hovoril o návrhu na vytvorenie katalógu práv občanov, najmä vo vzťahu k rómskej komunite. Podľa slov šéfa slovenskej diplomacie ho to veľmi inšpirovalo, aby tajomníkovi RE povedal, že vo vzťahu k rómskej komunite je potrebné pravdivé pomenovanie problému, a nie katalógy práv.

"Katalógy už nie veľmi potrebujeme a veci nie veľmi riešia," poznamenal Dzurinda. Podľa jeho slov sú potrebné "veľmi konkrétne kroky". "Nesmieme sa upodozrievať, ale potrebujeme ten problém otvorene, čestne pomenovať," konštatoval Dzurinda. Dodal, že "sme štandardnou, plne demokratickou krajinou", podobne ako ďalšie krajiny V4 a EÚ, ktoré zápasia s týmto problémom. Na margo pripravovanej konferencie na pôde RE o rómskej otázke Dzurinda pripomenul, že treba prijať "konkrétne európske riešenia". Zdôraznil, že problém vzájomného spolužitia je vážnou otázkou, ktorú treba vidieť aj z pohľadu nerómskych občanov.

Za kľúčové rokovania v New Yorku označil šéf slovenskej diplomacie stretnutie s americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou, ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom, ale aj s austrálskym ministrom zahraničných vecí Kevinom Ruddom. Podpísanú zmluvu o sociálnom zabezpečení medzi SR a Austráliou považuje Dzurinda za "veľmi dôležitú" pre Slovákov pracujúcich v Austrálii alebo Austrálčanov v SR. K nosným témam Transatlantickej večere, organizovanej ministerkou zahraničných vecí USA, patrilo ďalšie pôsobenie NATO tak, aby aliancia dokázala odpovedať na aktuálne výzvy, ako aj koncept novej bezpečnostnej stratégie, povedal Dzurinda. Slovenský minister dnes v New Yorku absolvoval stretnutie európskej dvadsaťsedmičky s predstaviteľmi Ruskej federácie. Stretne sa aj so zástupcami židovských organizácií a vyvrcholením dňa bude účasť na ekonomickom investičnom fóre, pripravenom Medzinárodnou ekonomickou alianciou.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.