ZVOLEN: Fáma o príchode Rómov dala podnet na petíciu

ilustačné foto TASR

Zvolen 12. apríla 2011 (TASR) - Petíciu proti príchodu neprispôsobivých občanov z iných kútov republiky do areálu bývalých Hronských kasární vo Zvolene odovzdali v týchto dňoch jej iniciátori na tamojší mestský úrad. Podpísalo ju 330 občanov, obyvateľov sídliska Balkán.

Sídliskom sa totiž začali šíriť informácie, že do rekonštruovaných kasární sa nasťahujú Rómovia z košického Luníka a zo Zvolenskej Slatiny. Občania v petícii okrem iného žiadajú primátora, aby do rekonštruovaných bytových domov neboli sťahovaní ďalší Rómovia. "Na stretnutí s poslancami v roku 2009 bolo obyvateľom sídliska Balkán sľúbené, že do uvedených bytov nebudú sťahovaní len Rómovia. Zatiaľ však až na jednu rodinu sú tam nasťahovaní len Rómovia," píše sa v texte petície.

Obyvatelia Balkánu tiež žiadajú vedenie mesta, aby vyzvalo majiteľa pozemkov, na ktorých sú ich záhradky, aby odstránil chatrče, obývané rómskym obyvateľstvom. "Ľudia uvedené záhradky opúšťajú z dôvodu hromadiacich sa krádeží a devastovania oblasti," píše sa ďalej v texte. Iniciátori petície sa chcú opäť zísť s poslancami mesta i zo zástupcom mestskej polície, aby spoločne našli riešenie. Podľa prednostu mestského úradu Stanislava Jalakšu sú informácie občanov o sťahovaní neprispôsobivých obyvateľov z iných oblastí Slovenska nepravdivé. Vedenie mesta nikdy nerokovalo so zástupcami iných slovenských miest o možnosti ubytovania pre túto skupinu obyvateľstva a ani o tom nemieni v budúcnosti rokovať.

Čo sa týka obsadenia už odovzdaných zrekonštruovaných nájomných bytov v Hronských kasárňach, mesto nemôže vylúčiť spomedzi uchádzačov o byty žiadnu skupinu obyvateľstva na základe pohlavia, vzdelania alebo etnika, ak spĺňa podmienky pridelenia bytu na základe VZN.
V súčasnosti mesto registruje až 1300 žiadostí o nájomné byty. S nájomníkmi uzatvára ročnú nájomnú zmluvu a v prípade, že obyvatelia za byt neplatia, alebo byty devastujú, mesto s nimi predĺženie zmluvy nepodpíše.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.