21.10.2020 SPRÁVY

Zuzana Kumanová je štátnou tajomníčkou ministerstva kultúry. Do funkcie ju vymenovala vláda.

Foto: Z. Kumanová/ Gipsy Television

Vláda dnes vymenovala Zuzanu Kumanovú do funkcie štátnej tajomníčky Ministerstva kultúry SR. 

Zuzana Kumanová vyštudovala Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave odbor história – národopis. Titul PhD. získala v roku 1998 na rovnakej fakulte. Kumanová stála na čele občianske združenie In Minorita, ktoré sa špecializuje na rómsky holokaust.

Kumanová pôsobila Úrade splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, na Úrade splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny, na Úrade splnomocnenca vlády SR pre najmenej rozvinuté okresy. Je autorkou niekoľkých štúdií a publikácií Rómovia vo fotografii Jozefa Kolarčíka-Fintického a Príbehy rómskych žien. V roku 2019 dostala od vtedajšieho prezidenta SR Andreja Kisku štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti etnografie a histórie.

V posledných parlamentných voľbách bola na kandidátke strany Za ľudí. Do Národnej Rady SR sa však nedostala. "Zuzka sa ako etnografka a historička dlhé roky venuje tvorbe a podpore projektov v oblasti kultúry menšín.  Som presvedčená, že jej bohaté skúsenosti priamo z terénu, ale aj schopnosť pripravovať a riadiť náročné projekty, budú pre rezort kultúry v tejto neľahkej dobe prínosom. Zuzka, držíme ti v tvojej náročnej misii palce," uviedla predsedníčka strany a ministerka investícií Veronika Remišová.

Keďže post štátneho tajomníka rezortu kultúry patrí strane Za ľudí, Zuzana Kumanová vo funkcii nahradí Vladimíra Dolinaya, ktorý zomrel pri dopravnej nehode. "Ďakujem za príležitosť! Žijeme zvláštnu dobu, ale nemali by sme rezignovať na kultúru a kultúrnosť. Verím, že spoločne sa nám podarí poraziť krízu a posilnení dokážeme spolu pracovať pre Slovensko," uviedla vymenovaná štátna tajomníčka ministerstva kultúry.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.