29.01.2020 SPRÁVY

Železničná spoločnosť Slovensko a ACEC napriek kritike spúšťajú projekt dopravných asistentov.

Archívne foto

Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) už vlani v septembri začala hľadať vlakových asistentov, ktorí ako dobrovoľníci budú hliadkovať vo vlakoch. Odborníci na rómsku problematiku ale zámer kritizujú.

Ako sa javí, zámer ACEC naberá reálne kontúry. Na spolupráci sa dohodlo so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK), pod ktorú patria vlakové súpravy. ZSSK už pozvalo novinárov na tlačovú besedu, aby začiatkom februára predstavila projekt, ktorý premenovali na dopravných asistentov.

"Hlavným cieľom iniciatívy je pozitívne rozvíjať vzťahy medzi zamestnancami ZSSK a cestujúcimi a neutralizovať možné konfliktné situácie ešte pred ich vznikom aktívnou participáciou všetkých zúčastnených strán. Projekt realizuje ZSSK v spolupráci s Asociáciou pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC)," uvádza sa v pozvánke.

Prečo odborníkom prekáža tento projekt?

"Nie je dobrou cestou, ak si spoločnosť, vrátane mimovládok osvoji myšlienku hliadkovania, či asistovania pri vlakoch. Nerozumiem cieľu tohto nápadu, píše sa o ňom, že má byť prevenciou voči medzikultúrnym konfliktom, ja si neviem predstaviť o aké konflikty ide a hlavne, ako ich tí asistenti identifikujú. Ako budú vedieť, že toto je medzikultúrnym konflikt? Nepodozrievam organizátorov týchto projektov zo zlých úmyslov, ale podobnosť s kotlebovskymi hliadkami je nepríjemná. Zvlášť v tomto období. A najmä, neverím ich účinnosti, aj preto, že neviem komu vlastne majú pomôcť," pýta sa šéfka Ústavu romologických štúdií v Nitre Jurina Rusnáková. 


Uchádzač o pozíciu vlakový asistent musí mať ukončenú minimálne základnú školu. Musí ovládať slovenčinu a rómčinu. Za dobrovoľnícku službu by mal mesačne dostať 150 eur. Pracovať bude na trase vlakových spojení Lomnička, Podhorany, Krížová Ves, Veľká Lomnica, Huncovce, Podolínec, Hniezdne, Stará Ľubovňa, Poprad či Kežmarok. Tak opísal ACEC detaily dobrovoľníckej práce.

"Ja chápem, že ľudia bez práce budú vďační za akúkoľvek pracovnú ponuku, o to smutnejšie sú takéto nápady. Pretože Rómov zapoja do projektov, ktoré majú potenciál ublížiť ich povesti. Inak v tomto prípade ani nejde o zamestnanie pre všetkých, to bude ponúknuté iba časti záujemcov, pre ďalšiu časť to budú dobrovoľnícke práce." dodala Rusnáková.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.