10.01.2020 SPRÁVY

Vtáčia chrípka je na Slovensku! Chováte hydinu? Ľudia v týchto obciach by si mali dať pozor.

Ministerstvo pôdohospodárstva potvrdilo výskyt vtáčej chrípky na Slovensku a vyzýva chovateľov k obozretnosti. Nákaza bola diagnostikovaná v drobnochove hydiny v obci Zbehy, okres Nitra. Chovatelia musia byť obozretný a podozrivé prípady okamžite hlásiť veterinárnej správe.

„Slovensko opätovne čelí hrozbe, zavlečenej zo zahraničia do drobnochovu. Je nevyhnutné, aby chovatelia boli v týchto dňoch mimoriadne obozretní a podozrivé správanie zvierat, prípadne uhynuté jedince, okamžite hlásili veterinárnej správe,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva.

Choroba bola zistená v súkromnom chove dospelej hydiny (drobnochovateľ) – kury domácej v obci Zbehy, okres Nitra. Chovateľ nahlásil úhyn 3 kusov hydiny z celkového počtu 22 jedincov. Zvieratá sa v chove už nenachádzajú a boli zneškodnené. Následne prebehlo predbežné čistenie a dezinfekcia chovného priestoru hydiny.



Pozitívny prípad včera diagnostikovalo Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku (aviárnu influenzu) vo Zvolene. Ide o vysokopatogénny subtyp H5N8, ktorý bol potvrdený koncom roka 2019 a začiatkom roka 2020 aj v susednom Poľsku.

Regionálna veterinárna a potravinová správa Nitra (RVPS) postupuje podľa pohotovostného plánu pri výskyte vtáčej chrípky, zodpovedajúcej aktuálnej európskej a slovenskej legislatívy (opatrenia na kontrolu moru hydiny), vykonáva epizootologické šetrenie, ktorého cieľom je zistenie zdroja nákazy. RVPS v Nitre nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy, v ochrannom pásme o polomere 3 km okolo ohniska a v pásme pozorovania o polomere 10 km okolo ohniska.



Agrorezort vyzýva chovateľov, aby boli mimoriadne obozretní. Nákazu je v súlade so zákonom držiteľ povinný nahlásiť. Rovnako je nevyhnutné ohlásiť podozrenie na toto ochorenie a kľúčovým pre zabránenie šírenia tejto nákazy je aj ohlásenie nájdených mŕtvych vnímavých jedincov vo voľnej prírode.  

Pri nájdení uhynutých vtákov je dôležité nedotýkať sa kadáveru a túto skutočnosť nahlásiť kompetentným pracovníkom.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.