Bratislava, 13.07.2015 SPRÁVY

VRBNICA: Dubovcová tvrdí, že polícia proti Rómom zasahovať nemusela.

foto Gipsy Television

Policajný zásah v obci Vrbnica nebol nevyhnutný. Polícia pri ňom použila neprimeranú silu a porušila základné ľudské práva 15 osôb. Povedala to dnes verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá žiada policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby situáciu napravil.

Dubovcová zároveň chce, aby Gašpar preveril motiváciu polície k takýmto zásahom. Podľa ombudsmanky môžu byť motivované protirómsky. Verejná ochrankyňa práv naďalej trvá na videozáznamoch z takýchto zásahov.

"Tak ako v prípade policajného zásahu v Moldave nad Bodovou v osade Budulovská aj v tomto prípade tento zásah nebol nevyhnutný v demokratickom a právnom štáte. Polícia ho nemusela vykonať tak, ako ho vykonala, a vôbec ho nemusela vykonať za tým cieľom, ktorý ona označila, že ho sleduje," povedala Dubovcová na tlačovej besede.


Ministerstvo vnútra odmieta predčasné závery ombudsmanky, vzhľadom na to, že vyšetrovanie v prípade naďalej pokračuje. "Vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie vo veci pre trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Doposiaľ bolo vykonaných 17 výsluchov svedkov poškodených, 3 výsluchy svedkov, výsluchy policajtov – spolu 30. Taktiež bolo vykonaných 16 prehliadok tela za účasti znalca, boli zabezpečené lekárske správy poškodených osôb a bolo vykonané znalecké skúmanie z odboru zdravotníctva," uviedla pre Gipsy Television hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová.


Podľa Dobiášovej na to, aby sa vyhotovovali kamerové zábery z akcií, nie je nutná legislatívna zmena, pretože obrazové a zvukové záznamy pri výkone služby je možné vyhotovovať. "V mnohých prípadoch sa tak aj deje. Používanie kamier by mala upraviť novela zákon o policajnom zbore, ktorú chceme dať do legislatívneho procesu v priebehu leta," uviedla hovorkyňa Ministerstva vnútra.  

Polícia v súčasnosti testuje takzvané odevné kamery, spracovanie a archiváciu údajov. Až na základe výsledkov sa Ministerstvo vnútra rozhodne či ich zavedie do praxe.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.