VOĽBY: Veľký záujem je na sídlisku Luník IX, predseda MsVK upozornil na úžerníkov

foto TASR

Košice 27. novembra 2010, 09.49 hod.  (TASR) - Na košickom rómskom sídlisku Luník IX je už tradične najväčší záujem práve o komunálne voľby. Od rána stoja voliči z tejto mestskej časti v rade pred volebnou miestnosťou. Do 9.30 h odvolilo podľa odhadov predsedu miestnej volebnej komisie (MsVK) Ladislava Petráša viac ako 10 percent zapísaných voličov.

Predseda MsVK však zaznamenal pred volebnou miestnosťou skupinky úžerníkov, ktorým obyvatelia sídliska dlhujú peniaze a takto ich psychicky ovplyvňujú pred samotnou voľbou. Požiadal už preto o spoluprácu políciu. Podľa Petráša voľby sa snažili zabezpečiť tak, aby nedošlo ku kupovaniu hlasov. "Poučil som ľudí, zostrili sme hliadky, požiadal som miestnu políciu, aby to sledovala a hocijaké podozrenia, ktoré by mohli nastať v tomto smere, budeme s Ústrednou volebnou komisiou prejednávať, prípadne pozastavíme voľby na určitý čas. Pôsobíme na tých občanov, ktorí odvolili, aby išli mimo volebnej miestnosti, snažíme sa, aby neovplyvňovali týchto ľudí," uviedol predseda MsVK. Ďalším problémom Luníka IX je negramotnosť niektorých občanov, ktorí nevedia čítať ani písať. "Tak toto riešime individuálne po dohode s členmi komisií, aby to bolo korektné, aby tá vôľa toho občana bola naplnená a neovplyvnená," dodal Petráš.


Na sídlisku Luník IX je pre tieto voľby zapísaných 3330 voličov, ktorí volia v dvoch volebných okrskoch. "Prišli sme preto, aby bolo všetko v poriadku - elektrika, plyn a voda, ako sme mali predtým. Tak, aby bolo všetko v poriadku na Luníku IX, aby to nezačali búrať. Ľudia sú bez elektriny, chceme, aby to bolo dobre," uviedli dvaja čakajúci občania zo sídliska pred volebnou miestnosťou. Okrem košického primátora a poslancov mestského zastupiteľstva si volia aj starostu zo štyroch kandidátov a 11 poslancov do miestneho zastupiteľstva z 55 kandidátov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.