26.03.2020 SPRÁVY

Vo Švajčiarsku sa koronavírusom nakazilo už vyše 10 000 ľudí.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahol vo Švajčiarsku vo štvrtok 10.714. V krajine zaznamenali doteraz 161 úmrtí na COVID-19, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad pre zdravotníctvo (BAG).

Od stredy sa počet infikovaných zvýšil o 949 a pribudlo aj 58 úmrtí. Doteraz bolo vo Švajčiarsku podľa portálu 20min.ch vykonaných okolo 91.400 testov a k štvrtkovému popoludniu bol výsledok pozitívny pre 14 percent testovaných osôb.

Najvyšší počet infekcií na 100.000 obyvateľov majú kantóny Ticino (392,8), Vaud (294,2), Bazilej-mesto (292,1) a Ženeva (205,4). Švajčiarska vláda, ako aj centrálna banka sa pomocou snažia posilniť aktuálnou krízou zasiahnutú ekonomiku. Nemocniciam vo zvládaní situácie pomáha aj armáda, ktorá nebola mobilizovaná od druhej svetovej vojny.

Švajčiarska vláda vyzvala občanov, aby zostali doma, zakázala verejné podujatia s účasťou nad päť osôb, zaviedla prísne hraničné kontroly a zakázala vstup občanom Rakúska, Nemecka, Talianska, Španielska a Francúzska. Niektorí odborníci však spolkovú vládu kritizovali, že s prijatím ráznych krokov napriek varovaniam expertov dlho zaváhala. "Moja dôvera v politiku bola v týchto posledných týždňoch otrasená," uviedol pre denník Le Temps Marcel Salathé,

Podľa Salathého bolo už niekoľko týždňov jasné, že Švajčiarsko bude čeliť kritickej situácii. "Nanešťastie nás nikto nebral vážne a nemali sme podporu od politikov," dodal.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.