31.12.2021 SPRÁVY

Vláda sa už Rómkam ospravedlnila. Teraz je čas na odškodné. Česi s tým už začnú.

Foto: Gipsy Television

Ženy, ktoré boli nezákonne sterilizované sa možno dočkajú spravodlivosti. Poslanec NR SR Peter Pollák ml. a verejná ochrankyňa práv hľadajú spôsob ich odškodniť. Inšpirovať sa chcú aj českou legislatívou. Matovič ale ešte definitívny súhlas nedal.

Veronika Cibríková, Jana Husárová a Jana Červeňáková, tri ženy, ktoré pochádzajú z Jarovníc a spája ich zlá skúsenosť. Lekári ich mali nezákonne sterilizovať, čiže pripraviť o možnosť mať deti. 

„Keď som čakala druhé dieťa, šla som na sálu. Povedali, že mi urobia sterilizáciu. Pýtala som sa čo to je, že sa toho bojím. Povedali mi, nebojte sa, to je sterilizácia," takto opisuje svoju skúsenosť s nemocnici Veronika Cibríková.

Veronika Cibríková z Jarovníc (vľavo), ktorú mali údajne sterilizovať nezákonne. Foto: Gipsy Television

„Chcela som mať ešte deti, ale oni mi povedali, že po tom cisárskom reze, ktorý mi urobili, ich už mať nemôžem. Keď som to počula, bola som z toho v šoku,“ spomína Jana Červeňáková. Jana Husárová mala zase inú skúsenosť.  

„V 16-tich rokoch som porodila svoje druhé dieťa. Po pôrode mi doniesli zdravotnú kartu, nič v nej som nikdy nepodpísala. Lekárka mi prišla oznámiť, že už nemôžem mať ďalšie deti, pretože inak by som zomrela ja alebo dieťa," povedala Jana Husárová. 

V 70. rokoch vstúpil do platnosti Zákon o starostlivosti o zdravie ľudu. Od vtedy lekári mohli robiť ženám sterilizácie na základe dobrovoľnej žiadosti alebo na základe rozhodnutia sterilizačnej komisie. Podľa legislatívy ženy so zákrokom vždy museli písomne súhlasiť. To sa údajne nedialo. Nezákonnými sterilizácia sa už takmer dve dekády zaoberá Poradňa pre občianske a ľudské práva z Košíc. Jej pracovníci za toto obdobie našli desiatky poškodených žien. 

„Sterilizácia im bola urobená cisárskym rezom, pričom o tom, že boli nezákonne sterilizované vôbec netušili,“ povedal pre Gipsy Television Štefan Ivančo z Poradne pre občianske a ľudské práva. Podpredseda Výboru národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny Peter Pollák mladší, spolu s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou chcú dosiahnuť, aby sa poškodené ženy dočkali spravodlivosti.  

„Ja som rád, že minister financií vytvoril pracovnú skupinu aj v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva, pretože oni si majú čo povedať a lepšie nájdeme tieto ženy, ktoré boli nezákonne sterilizované a tým budeme mať lepšie dáta a uvidíme, že aký bude postoj ministra financií,“ uviedol poslanec NR SR Peter Pollák mladší. 

Obyvateľky obce Jarovnice, ktoré mali lekári nezákonne sterilizovať. Foto: Gipsy Television

Česko už tento rok prijalo zákon, ktorý mu umožní finančne odškodniť ženy, ktoré nedobrovoľne sterilizovali. Legislatíva vstúpi do platnosti od nového roka. „Odškodné sa bude týkať tých žien, ktoré preukážu, že sa im to stalo, nie len zdravotným záznamom, ktorý my nájdeme. Vyplnia formulár, odošlu nám ho a špeciálne vytvorený odbor to posúdi, či to je v poriadku. Ak sa preukáže, že sa to stalo, tak ženy budú finančne odškodnené,“ uviedol pre Gipsy Television hovorca ministerstva zdravotníctva ČR Daniel Köppl.

Rómskym ženám sa už medzičasom za nezákonné sterilizácie ospravedlnila vláda. Podľa verejnej ochrankyne práv je, ale finančné odškodnenie týchto žien jediným spôsob ako docieliť spravodlivosť. „Preto verím, že budeme úspešní a že nájdeme spôsob ako dosiahnuť spravodlivosť a aby tým pádom aj nastoliť zmier v spoločnosti,“ povedala pre Gipsy Television verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Financmajster Igor Matovič sa zatiaľ k možnému odškodneniu rómskych žien vyjadruje opatrne. Jasné áno, nepovedal. Nie je známe či už vôbec zasadala komisia, ktorú malo vytvoriť ministerstvo zdravotníctva a spravodlivosti.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.