23.6.2021 SPRÁVY

Vláda sa ospravedlní Rómom z Moldavy, ktorých brutálne zbili policajti.

Foto: Pravda/ Jana Vargová

Vláda dnes schválila uznesenie, podľa ktorého sa ospravedlní Rómom, ktorých policajti zbili počas razie v roku 2013.

Gipsy Television pred ôsmimi rokmi ako prvá informovala o neprimeranom zásahu policajtov v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou. Vyšetrovanie policajtov sa skončilo so záverom, že všetko bolo v súlade so zákonom. Pred súd napokon postavili obete, teda zbitých Rómov, ktorí vypovedali o razii. Až keď sa ich zastal Európsky súd pre ľudské práva, došlo k zvratu aj u nás. Košický okresný súd oslobodil z pod obžaloby piatich zo šiestich obžalovaných, ktorí čelili obvineniu z krivej výpovede.

"Zámerom predkladaného materiálu je v prvom rade vyjadriť ľútosť zo strany vlády Slovenskej republiky v prípade, ktorý má navyše silný ľudsko-právny rozmer a ospravedlniť sa za spôsob zásahu ozbrojených zložiek štátu v Moldave nad Bodvou v roku 2013 a udalosti s ním súvisiace, ktoré viedli ku kriminalizovaniu tých, ktorí boli poškodení a za krivdu a utrpenie, ktoré im a ich rodinám spôsobilo zdĺhavé hľadanie pravdy," píše sa v dôvodovej správe k uzneseniu, ktoré dnes schválila vláda.

Pozrite si archívnu reportáž

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.