VLÁDA: Pripraví návrh zákona na podporu menšinových kultúr

ilustračné foto TASR/AP

Bratislava 29. júla 2010 (TASR) - Vláda SR pripraví návrh zákona o ochrane a podpore zachovania a rozvoja kultúr národnostných menšín. Okrem iného v ňom zadefinuje pravidlá ich financovania. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktoré v stredu (28.7.) schválil kabinet Ivety Radičovej.

 

"Štát musí zachovanie a rozvoj kultúry a vzdelanosti národnostných menšín napomáhať svojou aktívnou podporou," zdôvodňuje vláda v materiáli. Zároveň v ňom sľubuje, že v záujme naplnenia tejto úlohy a v záujme zvýšenia sociálnej súdržnosti spoločnosti vypracuje dlhodobú koncepciu ochrany a podpory kultúry a školstva národnostných menšín vrátane rómskej menšiny. Rovnako mieni vypracovať dlhodobú koncepciu spolupráce, dialógu, výchovy a vzdelávania medzi etnikami vrátane zabezpečenia príslušných inštitucionálnych a finančných mechanizmov.

Zasadí sa tiež za vytvorenie primeraného priestoru na interkultúrny dialóg a sprostredkovanie pozitívnych informačných obsahov. A to aj v práci verejnoprávnych médií a pokiaľ je to možné, aj ostatných médií. "Prispeje najmä k zlepšeniu slovensko-maďarských vzťahov a vzťahov medzi majoritou a Rómami, presadí inkluzívne chápanie a praktizovanie občianstva," píše sa ďalej vo vyhlásení.

Vláda sa zároveň zaväzuje, že vytvorí priestor na naplnenie práva občanov vrátane občanov patriacich k menšinám a osôb s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky na efektívnu účasť na správe vecí verejných. "Toto právo musí zahŕňať ich právo na prístup k informáciám, ako aj právo na efektívne ovplyvňovanie rozhodovacích procesov, ktoré sa ich bytostne týkajú," píše sa v materiáli.
Okrem spomínanej plánovanej legislatívy mieni vláda vytvoriť expertnú skupinu, ktorá má pripraviť podkladový materiál o možnostiach a alternatívach vypracovania zákona o postavení a právach národnostných menšín ešte v tomto volebnom období. Kabinet ďalej plánuje novelizovať zákony o štátnom jazyku, o používaní jazykov národnostných menšín, o geodézii a kartografii, o označovaní obcí a tiež školský zákon. Presadiť chce tiež zmenu tlačového zákona či zákona o občianstve SR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.