10.08.2021 SPRÁVY

VIDEO: Zaočkovanosť Rómov proti COVID-19 oproti zvyšku Slovenska vraj zaostáva.

Zaočkovanosť Rómov či ľudí bez domova proti ochoreniu COVID-19 oproti celoslovenskému priemeru zaostáva. Napriek tomu sa však podarilo v rámci nízkoprahového očkovania zaočkovať už viac ako 2000 ľudí zo 16 obcí. 

Za projektom stojí Intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva, organizácia Zdravé regióny, Záchranná zdravotná služba a nezisková organizácia Odyseus. "Zaočkovanosť prvou dávkou v takýchto komunitách podľa indícií z nášho monitoringu zatiaľ dosiahla v celoslovenskom priemere veľmi nízku úroveň. Úroveň nad desať percent dosahuje len 42 z 266 obcí a miest, kde organizácia priamo pôsobí," povedal Andrej Belák zo Zdravých regiónov.

Belák tiež poukázal na to, že práve v marginalizovaných rómskych komunitách boli v priebehu prvej vlny pandémie nového koronavírusu zaznamenané vysoké sídelné úrovne premorenosti, pomerne ťažké zdravotné dosahy u ľudí rovnakého veku. Išlo až o 44 percent hospitalizácií s ochorením a vyše 20 percent úmrtí u ľudí do 50 rokov a sociálne, ekonomicky i symbolicky najtvrdšie karanténne opatrenia.

Pilotný projekt nízkprahového očkovania sa začal v priebehu júna. Vakcínu dostali osoby z vylúčených komunít z východného Slovenska, ale aj z Bratislavy. U mobilnejších ľudí očkovacie tímy používajú vakcíny od Johnson&Johnson, prípadne vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech či spoločnosti Moderna.

Proces očkovania je úlohou Záchrannej zdravotnej služby, ktorá so zastúpením v 13 miestach vie zastrešiť celé Slovensko. "Naše mobilné tímy zabezpečujú očkovanie na rôznych miestach a pre rôzne typy organizácii, vedia prísť aj do odľahlejších oblastí," povedal generálny riaditeľ ZZS Ernest Caban s tým, že denne vedia zaočkovať stovky ľudí.

Dominika Jašeková z organizácie Odyseus zasa poukázala na to, že neraz musia bojovať aj s hoaxami a dezinformáciami. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.