02.10.2019 SPRÁVY

VIDEO: Vo veku 80 rokov zomrel Karel Gott.

Foto: FB
Video: ČT

Vo veku 80 rokov zomrel v utorok krátko pred polnocou Karel Gott. Informáciu priniesla Česká tlačová agentúra.

Karel Gott zomrel doma v kruhu svojej rodiny. Dnes to ČTK povedala jeho hovorkyňa Aneta Stolzová.

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Bol najvýznamnejším a najpopulárnejším speváko v dejinách česko-slovenskej populárnej hudby. 

Bol vyučený elektrikár. Začiatok jeho kariéry sa viaže k roku 1958, kedy sa prihlásil do súťaže „Hľadáme nové talenty“. U poroty operný lyrický tenor oproti hlasom z tej doby na plnej čiare prepadol, no vyvolal záujem publika. Pre neprestávajúce ohlasy ľudí sa porota rozhodla, že dá nakoniec angažmán Karlovi Gottovi v jednej kaviarni v Prahe. Neskôr začal študovať operný spev na Pražskom konzervatóriu.



Jeho najúspešnejšia pieseň Lady carneval z roku 1968 dostala vždy nejakú cenu. Lady carneval spieval Gott vo viac ako 60 štátoch sveta. V zahraničí sa stretol aj so svetovými legendami Cher, Barbra Streisand, Tom Jones, Frank Sinatra, Sonny Bono, Diana Rossová a mnoho ďalších. V roku 1999 bol jeho koncert pred Zakázaným Mestom v Číne vysielaný do mnohých štátov a sledovalo ho viac než 600 miliónov ľudí.




Je zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako stálica popmusic a tiež ako spevák s najpestrejším repertoárom. V roku 1969 nahral platňu Vánoce ve zlaté Praze, ktorej sa predalo cez 13 miliónov nosičov. V roku 1977 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1985 titul národný umelec. V roku 2011 získal Karel 37. Českého slávika.

Karel Gott – pôsobil na scéne viac ako 50 rokov, je držiteľom viac ako 40 slávikov, vlastní okolo 60 zlatých platní, 2 strieborné platne, 7 diamantových platní. Počas svojej kariéry predal viac ako 135 miliónov nosičov, vydal okolo 400 platní, nahral viac ako 2600 piesní z toho okolo 300 duetov, hlavne s Helenou Vondráčkovou a Luciou Bílou. Bol taktiež najbohatšou Česko-slovenskou celebritou a jeho majetok sa odhaduje na viac ako 900 miliónov českých korun.

Gottovi v novembri 2015 diagnostikovaný lymfóm. O rok na to, ale médiá oznámili, že Karel Gott nad onkologickým ochorením definitívne zvíťazil.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.