08.04.2022 SPRÁVY

VIDEO: V Bratislave dnes začne Kongres mladých Rómok a Rómov.

Foto: Gipsy Television/ Kongres mladých Rómok a Rómov 2018

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity organizuje Kongres mladých Rómok a Rómov. Hovoriť budú o aktuálnych problémoch. Kongres sa uskutoční pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, teda 8. apríla.

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity chce dať príležitosť mladým Rómom, vyjadriť svoj názor na pálčivé problémy v spoločnosti a to formou otvorenej diskusie. Organizuje preto Kongres mladých Rómok a Rómov.

„Budú rozdelení do piatich sekcií. Jednak do oblasti zdravia, inkluzívneho vzdelávania, tiež oblasť rovnosti, spravodlivosti a taktiež aj možnosť zapojenia Rómovia vo verejných politikách,“ povedal pre Gipsy Television Ján Hero, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

Na kongrese by sa malo zúčastniť 40 ľudí z celého Slovenska vo veku od 18 do 30 rokov. Jeho cieľom je, aby mladí Rómovia sformulovali návrhy a riešenia. Tie následne Úrad splnomocnenca predloží jednotlivým ministerstvám.

„Kde budeme prezentovať naše odporúčania v jednotlivých oblastiach, ako je zdravie, vzdelávanie, participácia na veciach verejných, antidiskriminácia a podobne. Jednotlivé formulácie chceme komunikovať s jednotlivými ministerstvami, aby sa začala diskusia o pretavení týchto vecí do reálnych programov a aktivít jednotlivých štátnych inštitúcií, s cieľom posunúť tieto veci do praxe,“ povedal pre Gipsy Television Mikuláš Lakatoš, zamestnanec ÚSVPRK.

Mladí Rómovia budú môcť klásť otázky aj Ratanovi Paxtonovi, účastníkovi prvého kogresu Rómov. Spoja sa s ním cez videohovor. „Ja sa veľmi teším, že sa na diaľku zúčastní kongresu aj Ratan Paxton, ktorý je jediný žijúci účastník prvého kongresu Rómov pred 51 rokmi v Orphingtone pri Londýne,“ ozrejmil vládny splnomocnenec Hero.

S nápadom zorganizovať Kongres mladých Rómok a Rómov prišli práve oni. Takéto stretnutie ale nebude prvé. Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity ho organizoval v roku 2018. „Cítime akoby takú potrebu sa opäť stretnúť a pozrieť sa na tú deklaráciu, ktorú sme dali dokopy v roku 2018, či sa niečo z toho dostalo medzi ľudí, či sa niečo z toho využíva a taktiež povedať si ďalšie oblasti v ktorých zlyhávame a ktoré potrebujeme zlepšiť,“ dodal Lakatoš.

Kongres mladých Rómok a Rómov je financovaný z eurofondov. Uskutoční sa od 8. do 10. apríla v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.