17.11.2018 SPRÁVY

VIDEO: Takéto zábery v televíziách neuvidíte. Rómovia, to už nie sú len osady!

foto: Gipsy Television

Ak sa povie Rómovia, majorita si pod týmto pojmom predstaví ľudí, ktorí žijú v chartčiach. Pravda je však taká, že dnes to už neplatí. Väčšina Rómov totiž žije rozptýlene medzi nerómami a v dôstojných podmienkach.

Ak celoštátne televízie informujú o Rómoch, vždy v reportážach používajú ilustračné zábery staré niekoľko rokov, alebo používajú aktuálne nakrútené zábery. Sú na nich však Rómovia, ktorí žijú na okraji chudoby. Chartče, blato, túlavé psy a hlad. To je totiž atraktívne pre televízie.

Realita je však taká, že väčšinu Rómov tvoria tí, ktorých vám ukážeme my. Žijú slušne, medzi majoritou. Dokonca majú také domy, ktoré by im mohli závidieť aj nerómovia.



Náš štáb navštívil obec Pavlovce nad Uhom. Z celkového počtu obyvateľov tvoria Rómovia 80%. V dedine žijú takmer všetky sociálne vrstvy. Mnohí z nich dlhodobo žijú vo Veľkej Británii a domov sa vracajú sporadicky. Zveľadujú si totiž svoje domy. Mnohé z nich sú síce zrekonštruované, no sú neobývané. 

"Dokážu tie prostriedky zarobiť, ušetriť a tu ich investujú. Je to vidieť na našich farebných domčekoch, ktoré sú zrekonštruované, zmodernizované, oplotenia, vstupy do tých domov," povedal pre Gipsy Television starosta obce Anton Kocela.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.