11.03.2022 SPRÁVY

VIDEO: Rómskych utečencov si na hraniciach nevšímajú. Pomôc majú zamestnanci úradu splnomocnenca.

Foto: Gipsy Television

Ukrajinskí utečenci, ktorí majú rómsky pôvod vraj na hraniciach zažívajú diskrimináciu. Dobrovoľníci im údajne neposkytujú takú pomoc, akej sa dostáva Nerómom. Predseda ľudskoprávneho výboru Národnej rady preto chce, aby na hraniciach boli pre Rómov kontaktné osoby.

Marek Gombár, pastor Apoštolskej cirkvi z Pavloviec nad Uhom otvorene hovorí o tom, čo zažil. Niektorí dobrovoľníci vraj odmietli pomôcť ľuďom utekajúcim pred vojnou. Dôvodom bol ich rómsky pôvod. "Mali sme asi sedem incidentov. Napríklad z pred očí nám odišiel autobus, aj keď bol prázdny. Šofér videl, že ide o Rómov. Mali sme aj prípad, keď nám mali v noci vyzdvihnúť dvadsiatich utečencov a povedali nám, že Cigánov nevezmú, aby im nezničili autobus," povedal pastor v rozhovore pre Gipsy Television.

Vybrali sme sa preto na slovensko-ukrajinský hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom. Zaujímalo nás, ako budú dobrovoľníci, ktorých je na hraniciach neúrekom, reagovať na utečencov rómskeho pôvodu. Stretli sme tam asi deväťčlennú rodinu z Charkova. Oblasť bola pod paľbou ruskej armády. Ľudia boli teda reálne ohrození vojnou. Najprv ju z diaľky pozorujeme. Dá sa z ich reakcií vyčítať, že nevedia čo majú robiť. V tesnej blízkosti rodiny stoja viacerí dobrovoľníci z rôznych organizácií. Nerómom poskytujú informácie, kde sa môžu ubytovať a ako môžu cestovať. Rómske ženy s deťmi si nevšímajú. Vybrali sme sa preto k nim. Pýtame sa ich odkiaľ sú, čo zažili, kam pôjdu a či vedia čo majú teraz robiť. Taktiež s dvomi ženami nakrúcame rozhovor. 


Foto: Gipsy Television
Potom čo dobrovoľníci videli náš štáb, následne prichádzajú k rodine a komunikujú s ňou. „Pred Rusmi utekajú všetci. Ukrajinci, Rómovia či príslušníci z tretích krajín. Všetci sú ohrozovaní a nevidím dôvod, aby sme niekoho odsudzovali kvôli etnicite,“ povedal zastupujúci predseda ľudskoprávneho výboru NR SR Peter Pollák ml. 

Pollák preto navrhuje, aby na troch hraničných priechodoch boli nepretržite pre ukrajinských Rómov kontaktné osoby, teda zamestnanci úradu splnomocnenca. "Chceme zabezpečiť monitorovanie na troch hraničných priechodoch, teda vo Vyšnom Nemeckom, v Ubli a vo Veľkých Slemenciach. Budú tam dve osoby," povedal pre Gipsy Television splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. 

Kontaktné osoby pôsobia na hraničných priechodoch od štvrtka. Rómskym utečencom sú k dispozícii od ôsmej hodiny ráno do 24.00 vrátane víkendov. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.