01.04.2022 SPRÁVY

VIDEO: Rómovia z Betlanoviec by radi dodržiavali základnú hygienu. V domoch nemajú vodu.

Foto: Gipsy Television

V domoch nemajú vodovodné prípojky a nemajú ani kanalizáciu. Rómovia z obce Betlanovce by ale radi dodržiavali základnú hygienu. Prečo je to tak zisťoval Róbert Hamburgbadžo.

Obec Betlanovce sa nachádza v okrese Spišská Nová Ves. Žije v nej 740 obyvateľov,  z toho je približne polovica Rómov. „Nie je tu ani voda a ani kanalizácia,“ povedala pre Gipsy Television Dana Tišerová, obyvateľka obce. Sťažovala sa nám aj ďalšia obyvateľka Betlanoviec, Mária Mirgová. „V domoch nemáme záchod a pitnú vodu. Ja som teraz aj veľmi chorľavá.“

Keďže Rómovia v domoch pitnú vodu nemajú, využijú vodu z tamojšej studne. „Momentálne nie je v obci vybudovaná čistička odpadových vôd. Kanalizácia je v obci vybudovaná na 60 percent,“ povedal Zoltán Varga, starosta obce Betlanovce. 

Rómovia z Betlanoviec sa na zlú životnú situáciu vraj sťažujú už dlhé roky. „Aby nám urobili vodovodné prípojky k domom a aby sa starosta o nás trochu lepšie staral,“ povedala pre náš štáb Mária Gáborová. Obec už vraj na riešení problému s pitnou vodou pracuje. Pre obyvateľov však nemáme dobrú správu. Vodovodné prípojky sú zatiaľ nereálne.

„Plánujeme v lokalite za Hornádom vybudovať verejný vodovod s výdajným automatom, kde si aj tí ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť sa pripojiť na verejný vodovod, aby si mohli čerpať vodu z tohto výdajného automatu," povedal pre Gipsy Television Zoltán Varga, starosta obce Betlanovce. 

Obec argumentuje tým, že nemá peniaze na vybudovanie verejného vodovodu. Odkázaná je na takzvané rómske eurofondy. Starosta preto čaká na zverejnenie nových výziev, do ktorých sa plánuje zapojiť.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.