25.03.2022 SPRÁVY

VIDEO: Pripravovaná školská reforma môže pomôcť nerómskym žiakom, aby spoznali Rómov.

Foto: Gipsy Television/ ZŠ Plavecký Štvrtok

Žiaci by sa mali menej bifľovať a naopak, viac by mali rozvíjať kritické myslenie. Ministerstvo školstva a Štátny pedagogický ústav avizujú školskú reformu.

Podstatou školskej reformy je úprava vzdelávacích programov. Rezort školstva chce dať pedagógom väčšiu voľnosť v tom, ako si usporiadajú učivo a ktorým témam budú venovať viac času. Mal by sa predĺžiť prvý stupeň a niektoré predmety možno vypadnú, iné pribudnú.

„Dôležitou zmenou bude väčšia previazanosť medzi jednotlivými vzdelávacími cyklami. Obsah vyučovania prvého jazyka sa zmení tak, aby získaval poznatky, ktoré žiak prakticky využije v živote. Vie čítať a písať s porozumením, vyjadrovať sa a pozná a rešpektuje kultúru iných národností,“ uviedla pre Gipsy Television Renáta Vitková, hovorkyňa ministerstva školstva.

Základnú školu v Plaveckom Štvrtku navštevuje takmer 160 detí. Viac ako polovica z nich má rómsky pôvod. „Na našej škole sa to vyučuje cez predmet umenie a kultúra a tam sú všetky tie poznatky o Rómoch a ja by som bola za, aby to bolo aj na iných školách, aby boli školy otvorené aj pre tento predmet, kde sa to žiaci môžu učiť,“ Mária Majerčáková, učiteľka Základnej školy v Plaveckom Štvrtku.

Rezort školstva aktuálne konzultuje avizované zmeny. Tie by mali v niektorých školách prejaviť na budúci rok. Plošné zavedenie zmien je naplánované na školský rok 2026/2027.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.