29.01.2021 SPRÁVY

VIDEO: Prihlásiť sa k dvom národnostiam možno nebude možné. Poslanec za OĽANO je proti!

Foto: OĽANO/ Gipsy Television

V nadchádzajúcom sčítaní obyvateľov sa ľudia môžu prihlásiť až k dvom národnostiam. Tesne pred začiatkom celého procesu sa ale ozval Juraj Gyimesi z poslaneckého klubu OĽANO, ktorý s tým nesúhlasí.

Výhrady voči uvádzaniu dvoch národností v sčítaní má poslanec za OĽANO Juraj Gyimesi. Tvrdí, že táto téma sa ešte v koalícii neuzavrela. Chce, aby bola v sčítaní možnosť vyznačiť len jednu národnosť. Takto postavené otázky podľa neho posilňujú asimiláciu príslušníkov národnostných komunít. Tvrdil tiež, že možnosť voľby druhej národnosti sa vložila do sčítacieho hárku nenápadne.

Gyimesiho kolega z klubu OĽANO Peter Pollák mladší, naopak, víta možnosť vybrať si príslušnosť k viacerým národnostiam. "Verím, že tí, ktorí máte väzbu k viacerým národnostiam, dostanete možnosť vybrať si z viacerých možností, čím nebudete utláčaní do jednej kategórie proti vášmu cíteniu. Buďme pyšní na naše korene, jazyk, zvyky, tradície. Na štýl nášho života. Sčítanie je dôležité z pohľadu Rómov, Maďarov, Rusínov. Jednoducho, z pohľadu celej spoločnosti," uviedol poslanec NR SR.

Koaličná SaS a Za ľudí sú za dve národnosti

Koaliční poslanci Národnej rady SR za SaS a Za ľudí vyzvali na ukončenie pokusov zmeniť uvádzanie národnosti v sčítaní obyvateľov len na jednu možnosť. Snahy označil poslanec Ondrej Dostál (SaS) za nesprávne i nešťastné vzhľadom na to, že tieto pokusy sa objavili tesne pred začiatkom sčítania. V sčítaní bude možnosť uviesť dve národnosti. Zhodli sa na tom po dlhých diskusiách zástupcovia národnostných menšín, ktoré na Slovensku žijú, upozornila štátna tajomníčka ministerstva kultúry Zuzana Kumanová.

Na Slovensku žije 13 národnostných menšín, ktoré majú rôznu históriu i rôznu mieru prijatia svojej identity. "Tieto menšiny sú zastúpené vo výbore pre národnostné menšiny, v ktorom opakovane niekoľko rokov diskutovali o téme sčítania. Konsenzuálne sa zhodli, že táto otázka je niečo, s čím súhlasia," uviedla Z. Kumanová. Meniť na poslednú chvíľu sčítanie by podľa nej nebolo voči národnostným menšinám korektné.
Podľa Dostála nie je pravdou, že proces bol pripravovaný netransparentne. Pripomenul, že zmeny sa dali navrhnúť skôr, keďže nová vláda je tu už desať mesiacov. ŠÚ SR by nemal podľa neho podľahnúť politickým tlakom.

Kedy začne sčítanie obyvateľov?

Sčítanie obyvateľov, ktoré sa má začať 15. februára, počíta s  tým, že osoby, ktoré nie sú v stave samosčítať sa elektronickou formou, by mali mať možnosť vykonať to aj pomocou asistentov. Štatistický úrad SR aj vzhľadom na situáciu požiadal o zmenu zákona, aby sa asistenti vytiahli z prvého kola elektronického sčítania a presunuli sa do druhej časti, do tzv. dosčítania, ktoré predĺžili do konca októbra tohto roku. Cieľom má byť, aby sa čo najviac obyvateľov sčítalo elektronicky. Zatiaľ by do 31. marca nemali asistenti k ľuďom chodiť.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.