03.08.2020 SPRÁVY

VIDEO: Premiér prijal na Bratislavskom hrade rómske osobnosti.

Najprv spomienkové pietne podujatie v Múzeu SNP v Banskej Bystrici, potom slávnostná  svätá omša v bratislavskom Dóme sv. Martina a napokon stretnutie rómskych osobností na Bratislavskom hrade. Toto všetko boli podujatia, ktorými si vláda pripomenula Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu.

Premiér pri tejto príležitosti pozval na Bratislavský hrad 100 Rómov. "Chcel som zlomiť tabu, ktoré na Slovensku bolo zo strany politikov a to bolo to, že nebol schopný žiaden predseda vlády prihlásiť sa k pietnej spomienke pri príležitosti rómskeho holokaustu," povedal predseda vlády Igor Matovič. 

Práve na Bratislavskom hrade sa nehovorilo len o krvavej minulosti, keď počas 2. svetovej vojny v koncentračných táboroch a plynových komorách zomierali rómske ženy, matky, deti, či starí ľudia ale najmä o budúcnosti. "Ja to vítam ako taký apel, aby sme všetci urobili preto, aby sa Rómom žilo na Slovensku lepšie a myslím si, že to je hlavné posolstvo," povedal Ivan Korčok, šéf slovenskej diplomacie.

Na hrade sa zišlo množstvo osobností, ktoré dnes úspešne reprezentujú Slovensko na významných kultúrnych či športových podujatiach aj v zahraničí. Na stretnutie prišli však aj rómski starostovia, nechýbala mladá krv a nádejní rómski politici. Všetci hovorili o tom ako zlepšiť život Rómov, ale predovšetkým vzájomné spolunažívanie.  



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.