09.03.2022 SPRÁVY

VIDEO: Pre mužov z Ukrajiny platí mobilizácia 90 dní. Nakrúcali sme v Ubli.

Slovensko-ukrajinské hranice už prekročili desaťtisíce utečencov. Z krajiny odchádzajú zväčša matky s deťmi. Pre ich mužov totiž platí mobilizácia. Ukrajinu preto nemôžu opustiť 90 dní.

Vojnový konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou už trvá takmer 3 týždne. Ukrajinci preto húfne opúšťajú svoju krajinu. Ide o ženy, deti, dôchodcov a invalidov. „Tých 70 percent žien odišlo z krajiny. Veľa ľudí šlo pešo, v autobusoch. Kto ako mohol, tak šiel,“ povedala pre Gipsy Television Oktávia Adam.

Ľudia, ktorí chcú prejsť hraničný priechod. Čakajú pred hranicami hodiny. „Bol to strašne dlhý rad. Deti spali vonku, pretože nemali kam ísť. Čakali sme päť, šesť hodín na hraniciach,“ opisuje situáciu utečenkyňa.

Cez hraničný priechod, ale nemôžu prejsť muži vo veku od 18 do 60 rokov. Toto nariadenie ukrajinskej vlády má trvať 90 dní. „Na ukrajinskej strane je vyhlásená všeobecná mobilizácia, to znamená, že mužov nepúšťajú,“ povedal pre Gipsy Television Roman Galík, vedúci Odboru krízového riadenia, Snina.

Po prejdení hraníc na ľudí čakajú rôzne tranzity. Tie odnášajú utečencov do obce Ubľa, ktorá je od hraničného priechodu vzdialená 4 kilometre. „Zvážame ich tu do tohto záchytného tábora, kde si môžu oddýchnuť, vypiť teplé nápoje. Dti si môžu oddýchnuť a potom o hodinu, dve sú odvážaní do ďalších centier, do stredoškolských internátov, kde ich ubytujú a potom sa môžu rozhodnúť, že kam ďalej budú cestovať,“ povedala pre Gipsy Television Nadežda Sirková, starostka obce Ubľa.

Ak ľudia z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou nemajú kam ísť. Môžu na Slovensku požiadať aj o dočasné útočisko. Je však dôležité, aby si ponechali doklad o tolerovanom pobyte pre potreby ubytovateľa. Tento doklad bude potrebovať, aby si od štátu následne mohol vypýtať kompenzáciu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.