25.03.2022 SPRÁVY

VIDEO: Obciam a mestám by s eurofondovými projektami mali pomáhať odborníci.

Ilustračné foto/ Gipsy Television

Obce by sa mohli viac uchádzať o takzvané rómske eurofondy. Chce to splnomocnenec vlády pre rómske komunity. Ján Hero navrhuje vytvoriť pracovnú pozíciu, ktorá obciam bude pomáhať vypracovať často zložité projekty.

Mnoho obcí a miest na Slovensku sa uchádza o peniaze z eurofondov. Požiadať o takéto financie môžu cez rôzne projekty. Tie si samosprávy buď píšu samy alebo si ich dajú vypracovať firmám. To je však častokrát veľmi nákladné.

„Tie externé spoločnosti si my musíme zaplatiť. Vystaviť im objednávky a spracovať to,“ povedal pre Gipsy Television Matúš Korheľ, zástupca starostky obce Spišský Štiavnik. Starostovia si dávajú vypracovať projekty hlavne pre komplikovanosť žiadostí. Eurofondové projekty sú totiž formálne náročné.

„Aj my sme sa snažili využívať externé firmy, aby sme predišli tomu, aby sme nepochybili a najhoršia je na tom strata času,“ povedal Korheľ. „Tá byrokracia je tam dosť veľká,“ potvrdil Gipsy Television zase Ján Lenko, starosta obce Petrovany. 

Celý problém by mal vyriešiť nový národný projekt. Samosprávy by vďaka nemu mohli mať projektového manažéra zadarmo. Platený by bol z projektu. „Táto technická pomoc by mala smerovať tak, aby kvalifikovaní personál bol k dispozícii samosprávam. Asi nevieme zjednodušiť tú byrokraciu, ale tento personál by bol k dispozícii samosprávam a pomohol by im prekonať ju a zároveň by im pomohol tvoriť projektové zámery na zlepšenie životných podmienok v obci,“ povedal pre Gipsy Television vládny splnomocnenec Ján Hero. Samosprávy by takýchto odborných pracovníkov privítali.

„Ak by takíto ľudia tu boli, tak sú vítaní, pretože vedia čo majú robiť, kam majú ísť a urýchli sa proces čerpania prostriedkov,“ povedal Matúš Korheľ, zástupca starostky obce Spišský Štiavnik. „Ja si myslím, že to bude lepšie. Časovo aj finančne,“ uviedol Florián Giňa, starosta obce Jarovnice.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.