01.04.2022 SPRÁVY

VIDEO: Noví vysokoškoláci štipendium od REF už nedostávajú. Splnomocnenec im chce pomôcť.

Foto: Gipsy Television

Rómovia, ktorí začali tento rok študovať na vysokej škole tento rok - majú hlavu v smútku. Nemohli sa uchádzať o štipendium, ktoré dlhé roky poskytuje Rómsky vzdelávací fond. Dôvodom má byť vraj zmena stratégie fondu.

Rómsky vzdelávací fond je švajčiarsko-maďarská organizácia, ktorá poskytuje štipendia pre rómskych študentov na stredných a vysokých školách už od roku 2005. Požiadať o tieto štipendiá môžu rómski študenti v 16-tich európskych krajinách. Takéto štipendium dostáva napríklad aj Stanislava Dotková.

„REF štipendium mi pomáha najmä na pokrytie študentského života v Prešove, čiže väčšinou ním platím internát, stravu a nejaké pomôcky,“ povedala pre Gipsy Television Stanislava Dotková, študentka Prešovskej univerzity.

Študenti si vedia mesačne prilepšiť sumou 80 eur. Štipendium pre jeden školský rok je teda 800 eur. Tieto peniaze dostávajú vysokoškoláci v dvoch splátkach. Raz v zimnom semestri a v letnom. Tento školský rok však v štipendijnom programe pre vysokoškolákov nastali zmeny. Ondrej Pompa, prvák na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela o finančnú pomoc už žiadať nemohol.

„Podmienky boli nastavené tak, že môžu poberať štipendium len tí, ktorí pokračujú v štúdiu alebo prváci, ktorí študujú len v určitých odboroch a keďže ja som štúdium predtým ukončil a som prestúpil na novú školu, tak som preto už nemal nárok na toto štipendium a preto teraz nie som poberateľom,“ povedal pre Gipsy Television študent Ondrej Pompa.

Rómskeho vzdelávacieho fondu sme sa viackrát pýtali, prečo už novým vysokoškolákom štipendium neposkytujú. Odpovede sme ani po urgenciách nedostali. „Je mi to ľúto, ale rozumiem, že majú nejaké pravidlá a podmienky a musíme to rešpektovať,“ povedal Ondrej Pompa. Keďže ide o veľkú finančnú pomoc pre mladých Rómov, pýtali sme sa preto ministerstva školstva, či by mohli títo študenti získať aj iné štipendium.  

„Pre priznanie sociálneho štipendia je posudzovaný príjem študenta a spolu s ním posudzovaných osôb. Postup priznávania a poskytovania motivačného štipendia upravuje vysoká škola v štipendijnom poriadku danej vysokej školy alebo fakulty, ak o tom rozhoduje fakulta vysokej školy,“ uviedla pre Gipsy Television Renáta Vitková, hovorkyňa ministerstva školstva.

Podmienky pre získanie spomínaných štipendií vraj nespĺňajú mnohí rómski študenti. Oslovili sme preto splnomocnenca vlády, Jána Hera či by študentom jeho úrad nemohol pomôcť. „Sme v našom akčnom pláne zakomponovali vytvorenie programu, zatiaľ sme to nazvali program na podporu študentov z MRK na vysokých školách,“ povedal Ján Hero, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

V akčnom pláne, ktorý musí chváliť vláda je návrh, aby štipendiá, ako prvým udeľovali tým, ktorí študujú učiteľský odbor so zameraním na rómsky jazyk. Splnomocnenec, ale avizuje, že nárok na finančnú pomoc budú mať v ďalšej fáze aj študenti iných odborov. Ondrej Pompa by takúto možnosť privítal. „Využil by som to na veci spojené so štúdium, určite na nejaké školské pomôcky, na aktivity so školou a aj na iné náklady spojené s tým ako je cestovné, strava a tak ďalej,“ povedal O. Pompa.

Kedy úrad splnomocnenca začne poskytovať štipendiá sa ešte nevie. Isté ale je, že Ján Hero má v pláne vyčleniť peniaze pre študentov aj z dotačnej schémy úradu splnomocnenca. „Máme predložený zákon, ktorý nám umožní čerpať peniaze z dotačnej schémy splnomocnenca vlády v rámci úradu vlády, kde tiež chceme vyčleniť časť financií určených pre túto dotačnú schému na podporu štipendií, tútoringu a mentoringu, možno vo výške 20 tisíc eur,“ povedal Ján Hero.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.