08.04.2022 SPRÁVY

VIDEO: Medzinárodný deň Rómov si pripomíname viac ako 30 rokov.

Foto: Gipsy Television

Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla, si pripomíname už viac ako 30 rokov. Rozhodlo sa o tom v roku 1990 neďaleko Varšavy na štvrtom Svetovom kongrese Rómov organizovanom Medzinárodnou rómskou úniou. Výber dňa súvisel s pripomenutím prvého celosvetového stretnutia Rómov, ktoré sa konalo od 8. apríla do 12. apríla 1971 v Orpingtone pri Londýne.  

Tento v podstate prvý Svetový kongres Rómov, Romano kongreso lumiakro, sa stal prvým oficiálnym a jednotným politickým vystúpením Rómov. Na kongrese sa zúčastnili rómske delegácie zo 14 štátov, ktoré deklarovali svoj spoločný pôvod, etnické pomenovanie Róm a prihlásili sa ku krajine svojho pôvodu - Indii.

Účastníci prvého kongresu prijali zároveň rómsku zástavu. Dovtedajšie dva pruhy - modrý (symbol neba) a zelený (znázornenie spätosti Rómov s prírodou) doplnil v strede červený kruh, symbol Ašókskej čakry. Delegáti súčasne schválili medzinárodnú hymnu Geľem, geľem, pochádzajúcu zo starobylej piesne známej pôvodne v Rumunsku a Srbsku.  

Delegáti založili tiež novú medzinárodnú organizáciu Rómov - Union Romani, Únia Rómov, ktorá zastupovala 71 rómskych organizácií z 21 štátov. V marci 1979 sa stala poradným orgánom Organizácie Spojených národov. V súčasnosti sa nazýva Medzinárodná rómska únia - International Romani Union, IRU.

Podkomisia OSN pre prevenciu diskriminácie uznala existenciu Rómov ako svojbytnej národnej etnickej skupiny v roku 1997. O dva roky neskôr sa Medzinárodná rómska únia stala členom sekcie mimovládnych organizácii pri OSN. Rómovia sú druhou najpočetnejšiu menšinou v Slovenskej republike. V roku 1991 prijala slovenská vláda Zásady vládnej politiky k Rómom. Základnou tézou tohto dokumentu bolo uznanie etnickej svojbytnosti Rómov na úrovni ostatných menšín. Rómovia sa tak zrovnoprávnili s ostatnými národnostnými menšinami a počas sčítania obyvateľov v roku 1991 sa už bolo možné k tejto národnosti prihlásiť.
      



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.