12.01.2020 SPRÁVY

VIDEO: Generálna prokuratúra SR ešte stále dostáva podnety na rozpustenie ĽSNS.

Koncom ​apríla minulého roka Najvyšší súd SR rozhodol, že stanovy, program a činnosť strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko nie sú v rozpore​ s​ našou ústavou a zákonmi. Po tomto verdikte ​ale Generálna prokuratúra​ SR ​​naďalej dostáva podnety na rozpustenie Kotlebovcov.

"Od toho obdobia bolo na GP SR doručených šesť podaní. Tieto podania sa preskúmali a boli odložené. Podania boli posudzované v kontexte rozhodnutia Najvyššieho súdu SR a z tohto dôvodu nie je aktuálny dôvod na opätovné podanie žaloby generálneho prokurátora na rozpustenie tejto strany," povedala pre Gipsy Television Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Len politická strana Hlas pravice​ podala dva podnety na rozpustenie Kotleba-ĽSNS. Strana tvrdí, že Generálna prokuratúra​ ​SR ignoruje nové skutočnosti, ktoré sa v prípade​ Kotlebovcov​ objavili.



"Najvyšší súd rozhodol o trestnom čine a právoplatne odsúdil Milana Mazureka, čelného predstaviteľa tohto hnutia za svoje výroky súvisiace s etnickými a národnostnými menšinami na Slovensku. Čakali sme či GP SR bude samočinne konať v tejto veci a podá znova podnet, nestalo sa tak. Preto sme sa rozhodli konať my,"
povedal pre Gipsy Television Ondrej Matej, líder strany Hlas pravice.

Podľa Generálnej prokuratúry SR ani táto skutočnosť neodôvodňuje, aby generálny prokurátor podal opätovnú žalobu, návrh na rozpustenie ĽSNS.

Kotlebova strana už raz rozpustená bola a to v roku 2006. Vtedy sa volala Slovenská Pospolitosť – Národná strana. O štyri roky neskôr jej členovia vstúpili do Strany priateľov vína  a tá sa následne premenovala na stranu Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko. 

Viac v reportáži Róberta Hamburgbadža



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.