26.12.2019 SPRÁVY

VIDEO: Divadelníci našli v rómskej osade aj tento rok talenty!

Roma Theatre Workshop, to je názov už úspešného, dlhoročného projektu, v ktorom si rómske deti z Trebišova mohli vyskúšať aké je to byť hercami. Vďaka Fondu na podporu kultúry národnostných menšín sa im mohli venovať profesionálni divadelníci aj tento rok.

S našou kamerou sme navštívíli mladých divadelníkov ešte v čase nácviku divadelného predstavenia. "My sme už s týmito deťmi pracovali. Preto vidím ako vyrástli, ako majú iné pohybové a jazykové prejavy. Tieto deti majú v sebe dušu, ktorú vedia podať cez oči, pohybom, len sa musia správne viesť," povedal režisér Roman Sorger, ktorý je taktiež dramaturgom známej televíznej relácie Táraninky.

Budúci herci mali počas piatich dní získať všetky vedomosti a zdručnosti, ktoré má mať herec. Profesionáli ich učili rôzne herecké cvičenia. Ukazovali im ako majú pracovať s dychom, s telom, precvičovali s nimi mimiku tváre a učili ich hrať aj na hudobné nástroje.



Všetky aktivity smerovali k tomu, aby mladí začínajúci herci mohli pred publikom, v posledný deň workshopu, odohrať divadelné predstavenie - Antigonu.



"O Rómoch sa stále hovorí, že neakceptujú autoritu. To nie je pravda. Tá autorita musí byť taká, že na jednej strane ich nepodceňuje, na druhej strane si tú autoritu musíte vybudovať,"
povedal R. Sorger pre Gipsy Television.



Do siedmenho ročníka divadelného worshopu sa zapojilo 19 rómskych detí. Všetky z nich pochádzajú z chudobných rodín. Ich pedagógovia si záujem profesionálnych divadelníkov cenia, pre tieto deti to totiž veľa znamená. 

"Učil nás hrať na rôzne nástroje, všetko čo sa dalo. Mám na to talent," povedal účastník workshopu Matúš Smutný.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.