17.01.2018 SPRÁVY

VIDEO: Deti poberateľov dávky v hmotnej núdzi majú od januára materskú školu zadarmo.

ilustračné foto

Od  nového roka deti z chudobných rodín budú chodiť do materskej školy zadarmo. ich rodičia ale musia byť v hmotnej núdzi. Zmenu prináša novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení.

Bezplatný pobyt v materskej škole mali doteraz len tí, ktorým chýbal rok do nástupu na základnú školu. Novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení však prináša od prvého januára zmenu.

Nárok na ňu budú mať deti bez vekového obmedzenia. Ich rodičia ale musia byť v hmotnej núdzi.


"Poskytovanie príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na výchovu a vzdelávanie detí materských škôl zaradených do siete podľa osobitného predpisu, ktoré majú jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky, sa rozšíri aj na deti, ktoré sú členmi domácnosti, kde sa členovi poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.  Podmienkou je, aby  zákonný zástupca dieťaťa túto skutočnosť preukázal riaditeľovi materskej školy," povedala pre Gipsy Television Katarína Hamerlová z Ministerstva školstva.

Zmena sa vzťahuje nielen na obecnú, súkromnú ale aj na cirkevnú materskú školu. Rodičia predškolákov však materskej škole musia predložiť doklad z úradu práce, že sú v hmotnej núdzi.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz zmenu víta. Verí, že rómski rodičia budú svoje deti umiesťovať do materských škôl, čím sa zlepší ich šanca pre ich uplatnenie v budúcnosti.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.