31.10.2019 SPRÁVY

VIDEO: Budú mať Rómovia svoje veľké, samostatné múzeum? Pýtali sme sa šéfa Slovenského národného múzea.

Ilustračné foto

Aj keď sú Rómovia na Slovensku druhou najväčšiu národnostnou menšinou, doteraz nemajú svoje samostatné múzeum, ako to je napríklad v Česku. Po jeho zriadení pritom dlhé roky volá rómska inteligencia. 

V priestoroch martinského múzea slovenskej dediny funguje aj múzeum kultúry Rómov na Slovensku. Má troch stálych a jedného zamestnanca na čiastočný úväzok, dve výstavné plochy. Koľko ľudí ho ročne navštívi, nie je známe.

Bývalá vládna splnomocnenkyňa Anina Botošová múzeu vyčíta, že nemá dostatok zbierkových predmetov. Že sa nevenuje vzdelávacej a vedecko-výskumnej činnosti. Riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis - rómske múzeum obhajuje. Hovorí, že robí čo môže. Problémom je nízky rozpočet.




Rómovia už dlhodobo volajú po zriadení takého múzea, ako má susedné Česko. Sídli vo veľkom meste, v samostatnej budove, má viaceré výstavné plochy, bohatú zbierku rôznych predmetov a venuje sa vzdelávacej a výskumnej činnosti. 


Ministerstvo kultúry, pod ktoré patria všetky múzeá, ale nevidí dôvod na vznik samostatného rómskeho múzea na Slovensku. „Múzeum Rómov na Slovensku patrí pod Slovenské národné múzeum – Múzeá v Martine. V súčasnosti neexistuje dôvod na to, aby sa toto múzeum osamostatnilo,“ uviedol pre Gipsy Television Pavol Čorba z kancelárie ministerky kultúry. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.