17.01.2018 SPRÁVY

VIDEO: Aj Rómovia sú obeťami obchodovania s ľuďmi.

ilustračné foto

Niektorí Rómovia, ktorí vycestovali do zahraničia za prácou sa stali obeťami novodobého otroctva. Sú predávaní a kupovaní ako tovar. Nútenia ich pracovať za minimálnu mzdu pracovať.

Takýto obchod s ľuďmi je v súčasnosti tretím najvýnosnejším a zároveň najrýchlejšie rozvíjajúcim sa druh organizovanej trestnej činnosti na svete. 

Rómovia, ktorí sa rozhodnú vycestovať za prácou do zahraničia sa častokrát stanú obeťami obchodníkov s ľuďmi. Musia vykonávať nútené práce za žiadnu alebo za veľmi nízku mzdu. Len v minulom roku polícia odhalila 45 takýchto prípadov.

Novodobé otroctvo je celosvetový problém. Ide najmä o prostitúciu, nútené žobranie, nútené práce, či sobáše. Podľa odborníkov je hlavným problémom prostredie, v ktorom sa tieto obete nachádzajú a nedostatok informácií, ktoré majú pred tým než vycestujú do zahraničia.

Prípadmi obchodovania s ľuďmi sa zaoberá aj Ministerstvo vnútra, ktoré má svoje informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality. Keďže obetí z roka na rok pribúda, v roku 2018 by mali vzniknúť na Slovensku špecializované poradne. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.