VICEPREMIÉR: Rudolf Chmel prijal veľvyslanca USA Theodore Sedgwicka

foto Úrad vlády SR

Bratislava 1. marca 2012 (Gipsy Television/ Paulína JANOVÁ) - Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Spojených štátov amerických Theodore Sedgwick požiadal o prijatie u podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolfa Chmela.

Jedným z hlavných dôvodov stretnutia bola skutočnosť, že americký veľvyslanec Theodore Sedgwick sa chcel tiež poďakovať a osobne odovzdať prepis vystúpenia senátora Benjamina L. Cardina, predsedu Helsinského výboru Kongresu USA, ktorý 13. februára 2012 vo Washingtone vyslovil uznanie vicepremiérovi Rudolfovi Chmelovi za jeho postoje a pozitívne výroky o Rómoch. „Povedať niečo pekné o najväčšej európskej národnostnej menšine sa nemusí zdať ničím novým, ale je to tak, a sú na to oprávnené dôvody," uviedol senátor Benjamin L. Cardin. Okrem iného tiež podotkol, že „len málo politikov ukázalo odvahu a predvídavosť, aby nový rámec verejného diskurzu o budúcnosti Európy zahrňoval aj rómsku otázku. Pán Chmel urobil dôležitý krok v tomto smere. Dúfam, že bude inšpirovať aj ostatných."


Vicepremiér Rudolf Chmel informoval amerického veľvyslanca Theodore Sedgwicka o aktuálnej politickej situácii na Slovensku. Zhodnotili spolu aj súčasné slovensko-maďarské vzťahy, kde vicepremiér Rudolf Chmel zdôvodnil a ocenil, že po prvýkrát sa v novodobej histórii nepoužíva na Slovensku v predvolebnej kampani tzv. maďarská karta. Zároveň však s poľutovaním uviedol, že niektoré politické strany zneužívajú témy sociálneho vylúčenia Rómov na svoju politickú kampaň. Americký diplomat sa zaujímal aj o súčasné postavenie všetkých národnostných menšín v Slovenskej republike, kde sa za posledný rok podarilo viacero pozitívnych krokov, či už v oblasti používaní jazykov národnostných menšín alebo finančnej podpory národnostných kultúr.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.