20.05.2020 SPRÁVY

Viaceré rómske osady sú v nebezpečnej blízkosti pri legálnych skládkach odpadu.

Ilustračné foto

Viaceré rómske osady sa nachádzajú v nebezpečnej blízkosti od legálnych skládok odpadu. Upozorňuje Útvar hodnoty za peniaze na ministerstve financií. 

Slovenská norma platná od roku 2004 hovorí, že oficiálna skládka odpadu musí byť od obydlí vzdialená minimálne 500 metrov. Problémom sú ale skládky, ktoré vznikli pred platnosťou tejto legislatívy.

Podľa výpočtov Inštitútu pre environmentálnu politiku minimálne 4 800 ľudí z prostredia marginalizovaných rómskych komunít žije v rizikovej zóne čiže v blízkosti legálnej skládky odpadu. "Týka sa to v prvom rade skládky Košice-Myslava, v ktorej okolí je sídlisko Luník IX. Jeho obyvatelia tvoria najväčšiu časť obyvateľov žijúcich v okolí tejto skládky," uvádza Útvar hodnoty za peniaze.

Ďalším príkladom je skládka v Martine. V jej tesnej blízkosti je segregovaná osada s vyše 300 obyvateľmi. Osada je značne vzdialená od iných mestských častí.

Inými skládkami, ktoré sú situované v blízkosti segregovaných rómskych obydlí, sú skládky v Spišskej Novej Vsi, Veľkých Ozorovciach v okrese Trebišov a v Kozárovciach v okrese Levice. Útvar hodnoty za peniaze na ministerstve financií upozorňuje, že nelegálnych skládok odpadu v blízkostí rómskych osád môže byť v skutočnosti podstatne viac.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.