25.11.2020 SPRÁVY

Veľká Británia počas Vianoc uvoľní protipandemické opatrenia.

Spojené kráľovstvo rozhodlo o uvoľnení opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov.

V období sviatkov sa budú môcť naraz stretnúť až tri domácnosti, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenia tamojších vládnych predstaviteľov. Nové opatrenia budú platiť počas piatich dní - od 23. do 27. decembra vo všetkých štyroch konštituentných krajinách, a to v Anglicku, Škótsku, Walese a Severnom Írsku.

"Nemôžu to byť normálne Vianoce. Ale s príchodom vianočných sviatkov sme spoločne pracovali na tom, aby sa mohli rodiny a priatelia stretnúť, hoci len nakrátko, a usúdili sme, že tieto stretnutia musia byť obmedzené a prebiehať za bezpečných podmienok," uviedli v spoločnom vyhlásení britská vláda a administratívy konštituentných krajín.

V Anglicku sa 2. decembra skončí štvortýždňový lockdown, po ktorom by sa v závislosti od počtu prípadov nákazy koronavírusom v jednotlivých častiach krajiny malo vrátiť k regionálnym opatreniam. Tie zahŕňajú zákaz cestovania do miest s vysokým výskytom nákazy ochorenia COVID-19 a z nich. Počas sviatkov sa v rámci Británie uvoľnia všetky zákazy týkajúce sa cestovania.

Cestujúci zo Severného Írska a do neho budú mať okrem piatich dní, počas ktorých budú platiť uvoľnené pravidlá, jeden deň navyše na cestovanie. Uvoľnenie opatrení v súvislosti s povolením stretávania sa viac ako trom domácnostiam naraz sa bude týkať len súkromných domácností, vonkajších priestorov a miest určených na bohoslužby.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.