26.05.2022 SPRÁVY

Väzobne stíhaní by mohli častejšie telefonovať a prijímať dlhšie návštevy.

Ilustračné foto

Väzobne stíhaní by mohli častejšie telefonovať a prijímať dlhšie návštevy. Vláda dnes chválila novelu zákona o výkone väzby. Ak ju poslanci schvália. Účinnosť nadobudne od nového roka.

Po novom by mohol mať obvinený právo telefonovať minimálne štyri dni v kalendárnom mesiaci. V súčasnosti má právo na dva telefonáty. V prípade kolúznej väzby by mohlo byť obmedzené právo obvineného telefonovať len v mimoriadnych a odôvodnených prípadoch, konkrétne len v prípade stíhania blízkej osoby v tej istej trestnej veci alebo už preukázanej koluzivity na strane blízkej osoby.

Podľa súčasnej právnej úpravy má obvinený právo prijať návštevu najmenej raz za kalendárny mesiac v trvaní najmenej dvoch hodín. "Po novom navrhujeme rozšíriť možnosti kontaktu obvinených s maloletými deťmi o jednu hodinu formou videonávštevy a súčasne nárok na dvojhodinovú návštevu by bolo možné rozdeliť na jednu hodinu kontaktnej návštevy a jednu hodinu videonávštevy," spresnil rezort spravodlivosti.

Momentálne je kontakt s rodinou v kolúznej väzbe ťažký. Po novom majú byť podľa Kolíkovej preukázané vážne dôvody, aby bol kontakt s rodinou obmedzený. "Zväčší sa aj pravidelnosť návštev, povolí sa korešpondencia. Novelou sa majú zlepšiť aj hygienické podmienky pre obvinených, budú sa môcť viac sprchovať," povedala ministerka spravidlosti Mária Kolíková. 

Riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Róbert Mudronček hovorí, že novelou sa naplnia európske odporúčania. "Smerujeme k humanizácii väzenstva," poznamenal. Jednou zo zmien napríklad je, že obvinený bude môcť tráviť mimo cely osem hodín denne a robiť tak zmysluplné aktivity, uviedol Mudronček. Zákon by mal byť účinný od 1. januára 2023.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.