11.05.2020 SPRÁVY

Václav Havel pred 22 rokmi udelil milosť dvom Rómom.

Foto: AP/Thierry Charlier

Presne pred 22 rokmi prezident Václav Havel udelil amnestiu Jánovi a Josefovi Tancošovým z Nového Boru. Článok je súčasťou nášho cyklu Historický kalendár.

Prezidentskú milosť dvom českým Rómom z Nového Boru, ktorí na mítingu slovne a fyzicky napadli šéfa republikánov, extrémistického Združenia pre republiku - Republikánskej strany Československa (ZPR-RSČ) Miroslava Sládka, udelil vtedajší prezident Václav Havel. Udialo sa tak 11. mája 2008.

Čo sa stalo?

Polícia zatkla dvojicu a obvinila ju z trestných činov výtržníctva a násilia proti skupine obyvateľov a jednotlivcovi s rasovým podtextom. Incident v Novom Bore vyprovokoval svojim prejavom samotný M. Sládek. V prejave vtedajší poslanec M. Sládek urážal prezidenta V. Havla a jeho manželku Dagmar, vtedajšieho premiéra ČR Josefa Tošovského, ako aj českých Rómov.



Miroslav Sládek bol obľúbeným a úspešným politikom. Často sa vulgárne vyjadroval na adresu Rómov. Zdroj: Profimedia.cz

 
Skupina Rómov reagovala tým, že M. Sládka vyzvala, aby svoj prejav okamžite ukončil. Keď na ich výzvu nereagoval, strhla sa bitka. Predseda ZPR-RSČ utrpel pri tom ľahké pomliaždeniny v oblasti tváre, ľahko zranení boli aj jeho traja kolegovia.

Poďakoval sa im prezident i prvá dáma.

Václav Havel niekoľko hodín pred omilostením dvojice vyjadril týmto spoluobčanom svoje uznanie za obranu hodnôt štátu. Konštatoval, že "fackovanie politikov" neschvaľuje, má však pre čin porozumenie. Protest Rómov ocenila aj prezidentova manželka Dagmar Havlová. "Chcela by som poďakovať našim rómskym spoluobčanom," povedala doslova.

Miroslav Sládek bol povestný tým, že do konfliktu so zákonom sa dostáva veľmi často. Svoje postavenie poslanca mal zneužívať pri početných prejavoch na mítingoch i na pôde Poslaneckej snemovne. Útočiť mal nielen na predstaviteľov štátu - prezidenta, vládu či senát, ale neraz aj na podstatu demokratického zriadenia v ČR. Ignorovať mal aj súdy a nariadené súdne pojednávania zásadne nenavštevoval, za čo sa v januári 2008 dostal na niekoľko dní do cely pankráckej väznice.

Miroslav Sládek a jeho strana propagovala rýchle a jednoduché riešenia zložitých spoločenských národnostných a sociálnych problémov, napríklad aj rómskej otázky. Deportáciu českých Rómov na Slovensko alebo inam navrhoval opakovane. Podľa informácií od ľudí, ktorí rady ZPR-RSČ opustili, mal Sládek zneužívať peniaze strany pre svoj osobný prospech. Členov vedenia, ktorí s ním nesúhlasili mal údajne aj fyzicky napadnúť.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.