11.03.2020 SPRÁVY

V Taliansku zatvoria všetky obchody okrem lekární a potravín.

Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku v stredu zvýšil o 2066 z 8514 na 10.590. Ide o najvyšší denný nárast v počte nakazených osôb od 20. februára, keď v krajine vypukla epidémia.

 V Taliansku zatvoria v súvislosti s rýchlym šírením nového koronavírusu všetky obchody okrem potravín a lekární. Na svojom účte na Facebooku to v priamom prenose uviedol taliansky premiér Giuseppe Conte.

"Zatvárame obchody, bary, pohostinstvá a reštaurácie. Donášky do domu sú povolené," uviedol podľa agentúry AFP Conte, ktorý zároveň svojich spoluobčanov vyzval, aby nestrácali nádej.

Otvorené naďalej zostanú banky, pošty, podniky a premávať bude verejná doprava. Premiér tiež apeloval na to, aby jednotlivé firmy svojim zamestnancom umožnili v čo najväčšom rozsahu pracovať z domu. "Nech si nikto nemyslí, že v najbližších dňoch uvidíme účinky prísnych opatrení, ktoré sme prijali len pred niekoľkými dňami. Ak sa počet infekcií okamžite nezníži, neznamená to, že nefungujú," varoval Conte. Občanom Talianska poďakoval za spoluprácu v boji proti epidémii. "Teraz však musíme urobiť ďalší krok k izolovaniu nákazy. Zdravie je najvyššou prioritou," uviedol premiér.

Počet úmrtí sa zvýšil na 827 po tom, čo v dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo za 24 hodín ďalších 196 ľudí, oznámila talianska civilná ochrana v Ríme. Šéf civilnej ochrany Angelo Borrelli výrazný nárast počtu nakazených zdôvodnil podľa agentúry DPA tým, že aktuálna bilancia zahŕňa aj niektoré chýbajúce údaje z utorka.

Počet vyliečených pacientov sa zvýšil o 41 na 1045. Väčšina obetí mala podľa predstaviteľov civilnej ochrany viac než 70 rokov. V nemocniciach je hospitalizovaných celkovo 5838 osôb, z toho 1028 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Taliansko je po Číne najviac zasiahnutou krajinou. Očakáva sa, že ešte v stredu večer budú ohlásené ďalšie prísne opatrenia v regióne Lombardsko alebo v celom severnom Taliansku. Epidémia sa v Taliansku naďalej koncentruje na severné oblasti. V Lombardsku evidujú 7280 infikovaných, v regióne Emilia-Romagna 1739, v Benátsku 1023 a v Laziu 150.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.