V rámci projektu Hlasy pre zajtrajšok vystúpia v Košiciach umelci a rómske deti

ilustračné foto TASR

Bratislava 5. septembra 2011 (TASR) - Multidisciplinárne umelecké workshopy pre rómske deti z Moldavy nad Bodvou a Košíc sa konajú v týchto dňoch v rámci európskeho projektu Hlasy pre zajtrajšok (Voices for Tomorrow).

Projekt integrácie prostredníctvom umenia iniciovaný Medzinárodnou nadáciou Yehudiho Menuhina (IYMF), ktorý sa v SR realizuje v spolupráci s neziskovou organizáciou ETP Slovensko a s podporou Štátnej filharmónie Košice a Ministerstva kultúry SR, dnes priblížili novinárom v Bratislave.

Ako vyzdvihla viceprezidentka medzinárodnej nadácie IYMF Marianne Poncelet, cieľom projektu je rozvíjať osobnosť detí prostredníctvom umenia. Umelecké workshopy sa od 5. do 7. septembra 2011 konajú v Moldave nad Bodvou a Košiciach. Spoločne sa na nich prezentujú umelci s rôznych krajín sveta vrátane Slovenska a rómske deti i mládež. Spievajú, tancujú, hrajú na rôzne hudobné nástroje, maľujú, robia masky, to všetko spolu približne s 30 rómskymi deťmi vo veku od 6 do 16 rokov. 

Vyvrcholením týchto aktivít bude bezplatný koncert v stredu 7. septembra o 19.30 h v koncertnej sieni Domu umenia v Košiciach, ktorú na tento účel poskytla Štátna filharmónia Košice. Prezentovať sa budú Ida Kelarová a jej hudobníci, ako aj umelecký ambasádori IYMF. Bude medzi nimi Nicolas Ankoudinoff z Belgicka (saxofón), huslista zo Švajčiarska Volker Biesenbender, tanečnica flamenca zo Španielska Cristina Candela, Marléne Docena z Haiti (vokály), Antonino Talamo z Talianska (bicie), čínska video umelkyňa Shanglie Zhou a umelci z iných krajín. Pod umeleckým vedením Thierryho van Roya spoločne prednesú hudobnú cestu kultúrami sveta. Na koncerte vystúpi asi 15 detí, tínedžerov a mladých ľudí žijúcich v rómskej osade v Moldave nad Bodvou a členovia Divadla z chatrče predstavia na javisku svoj život v gete. 

M. Poncelet informovala, že vytvorili sieť 11 združení v rôznych krajinách. Na projekte Hlasy pre zajtrajšok sa zúčastňuje vyše 500 škôl. Tento projekt je určený pre deti žijúce v ťažkých podmienkach. "Na Slovensku ešte nemáme združenie, ale veríme, že čoskoro sa nám podarí vytvoriť ho. Chceme posilňovať ideu európanstva, naším cieľom je, aby všetky menšiny, vrátane rómskej, sa mohli prezentovať. Treba prejaviť lásku k iným, snažiť sa napomôcť tomu, aby aj Rómovia boli prospešní pre spoločnosť," povedala okrem iného Marianne Poncelet. 

Riaditeľka ETP Slovensko Slávka Mačáková oboznámila novinárov s aktivitami tejto neziskovej organizácie, ktorá v SR pôsobí od roku 1992. Rozvíja svoju činnosť najmä na strednom a východnom Slovensku, napríklad v Rudňanoch, Nálepkove, Starej Ľubovni, pomáha v rómskych komunitách integrovať ľudí do spoločnosti. Bolo zriadených asi 30 komunitných centier v SR, kde organizácia podporuje činnosť rôznych krúžkov - umeleckých, počítačových, fotografických a iných. Venuje sa deťom už od predškolského veku, ale pomáha aj dospelým Rómom, napríklad pri výstavbe bytov, v oblasti sociálneho a zdravotného poradenstva, vzdelávania a podobne. Na stretnutí s novinármi vystúpili aj huslista Volker Biesenbender, účastník projektu zo Švajčiarska, a členka Divadla z chatrče Nikola Horváthová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.