17.07.2020 SPRÁVY

V Rakúsku nepristanú lietadlá z týchto krajín.

V Rakúsku vstúpil o polnoci zo stredy na štvrtok do platnosti zákaz pristávania pre lietadlá z desiatich ďalších krajín. Cieľom opatrenia je zabrániť, aby sa do Rakúska rozšíril koronavírus z krajín, kde je momentálne zlá epidemiologická situácia.

Na zoznam, kde bolo doposiaľ osem štátov, tak pribudlo ďalších desať. A to Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Egypt, Kosovo, Moldavsko, Rumunsko, Severné Macedónsko a Srbsko. Pre všetky spomenuté krajiny však už predtým platilo varovanie pred vycestovaním, a to najvyšší šiesty stupeň.

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí explicitne varovalo pred cestovaním na západný Balkán alebo do Egypta a vyzývalo Rakúšanov, ktorí sa tam zdržiavali, aby sa vrátili do vlasti. Ak by však ministerstvo muselo zorganizovať ich repatriáciu, turisti by si výraznú časť nákladov spojených s cestou do vlasti museli zaplatiť sami.   

Už skôr zakázala Viedeň pristávanie letov z Bieloruska, Británie, Číny, Iránu, Portugalska, Ruska, Švédska a Ukrajiny. V týchto ôsmich krajinách je aktuálne zrejme menej než 500 Rakúšanov, ktorí sa zaregistrovali na stránkach ministerstva. Spoločne s menej než 450 Rakúšanmi, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v krajinách, ktoré na zoznam zakázaných pribudli od štvrtka, je ich tak v týchto oblastiach menej než 1000.

Nie je však isté, či tieto údaje zodpovedajú skutočným počtom: niektorí z cestujúcich sa totiž zaregistrovať nemuseli, alebo naopak, tí, čo sa zaregistrovali nakoniec pre zlú situáciu možno vôbec nevycestovali.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.