23.09.2022 SPRÁVY

V obci Zborov otvorili novú materskú školu, jej kapacita je pre 160 detí.

Foto: ÚSVRK

Obec Zborov otvorila novú materskú školu. Poskytne dostatočnú kapacitu pre všetkých predškolákov v obci. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero.

"Zborov patrí medzi dobré príklady obcí, kde pôsobí funkčný inkluzívny tím zložený z pedagogického, rodičovského asistenta a sociálneho pedagóga. Vďaka nemu sa zabezpečila aj vzorová práca s rodinou. Inkluzívne tímy sú realizované prostredníctvom národného projektu Podpora predprimárneho vzdelávania detí z marginalizovaných rómskych komunít, ktorý koordinuje Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity," povedal Hero.

Nové priestory materskej školy, inkluzívne vzdelávanie a odborná starostlivosť venovaná deťom pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia sú podľa jeho slov prínosom pre komplexný rozvoj detí. Obec postavila materskú školu prostredníctvom výzvy zameranej na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít, je spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Jej vyhlasovateľom bolo Ministerstvo vnútra SR. 

Na výstavbu obec získala nenávratný finančný príspevok vo výške 1,7 milióna eur. V novej budove materskej školy sa bude môcť vzdelávať až 160 detí, v starých priestoroch bola vytvorená kapacita len pre 85 škôlkarov. V tomto školskom roku nastupuje do materskej školy spolu 105 detí v šiestich triedach, dve ostávajú v zálohe. Budovu postavil obecný sociálny podnik, v rámci ktorého sú zamestnaní aj obyvatelia miestnej rómskej komunity.

"Obec chce týmto dosiahnuť inklúziu, ale aj zjednodušiť a zefektívniť nábeh a dochádzku detí z rómskej komunity do riadneho školského prostredia. Za dôležitý faktor považujme, že v Zborove rozvíjajú činnosť aj Omamy, ktoré pracujú s najmenšími deťmi narodenými do chudoby a pripravujú ich na dobrý štart v materskej a následne v základnej škole," uviedol starosta obce Zborov.

Ako dodal, zlepšovanie podmienok života Rómov, či už v oblasti bývania alebo vzdelávania, má dosah na životnú úroveň celej obce.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.