09.11.2021 SPRÁVY

V múzeu vystavia detské výtvarné práce približujúce život Rómov.

Foto: GMM

V Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote sa dnes uskutoční vernisáž výstavy, ktorá je zároveň i súťažnou prehliadkou detských výtvarných prác žiakov z regiónu Gemer-Malohont zapojených do súťaže Romano dživipen – Rómsky život.

Cieľom výstavy, ktorá potrvá do konca decembra, je podporiť rozvoj fantázie a tvorivosti u detí, ako aj prehĺbiť záujem o hmotnú a duchovnú kultúru Rómov. „Z toho dôvodu je námetom detských kresieb rómska kultúra, život Rómov v minulosti a v súčasnosti, motívy ľudového bývania, kočovania, odievania, vzťah Rómov k hudbe, k remeslám, predstavy o nadprirodzených a rozprávkových bytostiach, teda všetko, čo charakterizuje rómske etnikum,“ uviedla etnologička Ľudmila Pulišová.

Do aktuálneho ročníka súťaže bolo zapojených celkom 55 prác z ôsmich škôl z okresov Rimavská Sobota, Revúca a Poltár. Hodnotiť ich bude odborná porota, ktorá v každej z dvoch kategórií ocení tri najlepšie výtvarné diela. Výstava sa tento rok zameria aj na zážitkové vzdelávanie, jej súčasťou bude tvorivá dielňa pod vedením rómskej výtvarníčky Šarloty Bottovej, ako aj dotykový kiosk prezentujúci históriu a kultúru Rómov v regióne.

História výstavy Romano dživipen – Rómsky život siaha do roku 1996, keď sa rozhodlo o špecializácii GMM na hmotnú a duchovnú kultúru Rómov. Výstava je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.