02.07.2019 SPRÁVY

V Karlových Varoch mal premiéru film o nepočujúcich rómskych deťoch zo Slovenska.

Foto: Anna Ficová

Na 54. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch mal premiéru film o nepočujúcich rómskych deťoch zo Slovenska. Snímka Hluché dni z réžie Pavla Pekarčíka bola ako jediná nominovaná v sekcii Na východ od Západu.

Nový film Hluché dni vykresľuje príbehy štyroch deti, ktoré majú vlastné sny a túžby, avšak nižšiu šancu dosiahnuť ich, pretože sú na okraji spoločnosti. Nielenže sú nepočujúce, ale pochádzajú z chudobných rómskych osád, ku ktorým má verejnosť ešte vždy predsudky.

Na otázku, prečo si režisér Pavol Pekarčík vybral práve takéto prostredie, odpovedal, "Rómska kultúra ma vždy fascinovala. Keď prídete do rómskej dedinky, vidíte prelínanie sa rôznych štýlov a farieb, je to niečo, čo nenájdete na nejakom organizovanom sídlisku. To je to, čo ma lákalo, taká tá živočíšnosť. Potom ostatné veci z toho vyplynuli. Keď som tam začal chodiť, páčila sa mi ich autenticita."

Pekarčík odpovedal aj na otázku, čo si myslí o ponímaní rómskej menšiny a rasizme na Slovensku, "Nie sme všetci rasisti, no nemáme ich ani všetci radi. Je to naša chyba pozerať sa na Rómov ako na ľudí, ktorí sú heterogénni. Ja si myslím, že nie vždy majú šťastie deti, ktoré sa narodia v osade. Pretože vždy bude iná štartovacia pozícia rómskeho dieťaťa, ako napríklad môjho syna."




Film Hluché dni má divákov donútiť zamyslieť sa nielen nad problematikou týkajúcej sa Rómov, ale aj ľudí žijúcich na okraji spoločnosti či ľudí s hendikepom. Dá im spoločnosť druhú šancu na nový začiatok? "Som asi skeptický. U nás na Slovensku sa síce veci pomaly zlepšujú, no stále sme taká demokracia balkánskeho typu. Skôr to nevidím ružovo," podelil sa o svoj názor Pekarčík. Aj keď je skúseným filmárom, Hluché dni sú jeho samostatným debutom. Je autorom viacerých krátkych filmov, podieľal sa na snímkach Cigán alebo Až do mesta.

Karlovarský festival je od roku 1946 druhou najstaršou filmovou prehliadkou v Európe. V súčasnosti patrí k najvýznamnejším kultúrnym akciám v stredoeurópskom regióne.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.