24.03.2021 SPRÁVY

V karanténe je v súčasnosti 12 rómskych komunít.

Foto: Gipsy Television

Momentálne je v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu v karanténe 12 rómskych komunít. Potvrdila to splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková.

"Aktuálne počty karantenizovaných komunít svedčia o tom, že ešte stále zápasíme s prístupom zavádzania plošných komunitných karantén," podotkla Bučková. Úrad vychádza z údajov pravidelného monitoringu realizovaného na úrovni vybraných obcí. "K 23. marcu 2021 eviduje úrad splnomocnenkyne vlády na základe tohto monitoringu celkom 45 miest/obcí (spolu od decembra), kde bolo karantenizované buď celé rómske osídlenie, alebo časť komunity," spresnila.

Karantenizáciu marginalizovaných rómskych komunít nedávno kritizovala ombudsmanka Mária Patakyová. Zároveň požiadala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby v tejto veci preskúmal zákonnosť vyhlášok regionálnych úradov verejného zdravotníctva a aby sa prípadne obrátil na Ústavný súd SR. Nariaďovanie takejto karantény má podľa nej selektívny charakter a týka sa len oblastí s výskytom marginalizovaných komunít. Úrad verejného zdravotníctva vtedy reagoval, že regionálne úrady nepristupujú k uzatváraniu lokalít automaticky.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.