04.08.2020 SPRÁVY

V Dunajskej Strede pred 14 rokmi odhalili pamätník rómskeho holokaustu.

Archívne foto

Presne pred 14 rokmi odhalili v Dunajskej Strede prvý pamätník na Slovensku, ktorý bol venovaný obetiam rómskeho holokaustu.

Na odhalení pamätníka sa zúčastnil vtedajší premiér Robert Fico. V príhovore zdôraznil, že s málo známou historickou kapitolou vyhladzovania Rómov treba oboznamovať predovšetkým mladú generáciu. 

Vznik prvého pamätníka na Slovensku bol istým splatením dlhu spoločnosti voči rómskej minorite. Bol vyjadrením úcty rómskym obetiam z čias druhej svetovej vojny. O umiestnení pamätníka v Dunajskej Strede rozhodol aj fakt, že práve južné Slovensko je oblasťou s najväčším počtom obyvateľov národnostných menšín. 

Samotný pamätník vytvorili rómski umelci. Na tvorbe sa podieľali aj kováčski majstri z Dunajskej Lužnej. Pamätník zobrazuje stenu baraku v koncentračnom tábore, pričom umelci použili červenkastú farbu podobnú tehlám, z ktorých boli postavené väzenské budovy v Osvienčime. Dielu dominuje bronzová postava rómskeho väzňa koncentračného tábora. Súčasťou je ostnatý drôt ako symbol utrpenia, ktoré sa odohrávalo v tábore. K pamätníku vedie šedá dlažba vyjadrujúca cestu k smrti a utrpeniu, ktoré pripravili nacisti svojim obetiam vyhladzovania

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.