21.02.2020 SPRÁVY

V desiatkach miest aj v zahraničí sa dnes budú konať zhromaždenia.

V desiatkach slovenských miest aj v zahraničí sa v piatok podvečer budú konať zhromaždenia „Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu“. Udeje sa tak pri príležitosti druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Na bratislavskom Námestí slobody budú vystupovať s prejavmi osobnosti od 17.00 h. Podobné spomienkové udalosti sa budú konať vo viac ako 50 mestách, medzi nimi aj v Prahe, Brne a Viedni.

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený na 15-ročný trest odňatia slobody. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. 

Prezidentka si vo Veľkej Mači uctila pamiatku J. Kuciaka a M. Kušnírovej.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v piatok, v deň druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, uctila ich pamiatku na mieste vraždy vo Veľkej Mači. Informovala o tom na sociálnej sieti. "Mladí ľudia, ktorí plánovali svadbu a spoločný život, zomreli rukou vraha, ktorý chcel umlčať pravdu. Ak si objednávatelia vraždy mysleli, že smrť odradí ostatných novinárov v odhaľovaní celospoločenských káuz, prerátali sa. Čo nestihol dokončiť Ján Kuciak, dokončia iní," uviedla prezidentka.


Prezidentka si vo Veľkej Mači uctila pamiatku zavraždených. Zdroj: Z. Čaputová

J. Kuciaka a M. Kušnírovú si uctilo aj 15 veľvyslancov.


Pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej si uctilo v Bratislave aj 15 veľvyslancov. Udialo sa tak na Námestí SNP, kde má zavraždená dvojica pomník. Na spomienke sa zúčastnili veľvyslanci USA, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, Kanady a iných krajín.

"V tento smutný deň spomíname na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Zomreli, pretože Ján bojoval za pravdu. Viac ako kedykoľvek musíme chrániť slobodu médií a bojovať proti korupcii," uviedla americká veľvyslankyňa Bridget Brink. Americké veľvyslanectvo spomienku organizovalo.

Novinára Jána Kuciaka zavraždili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.